Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo je dio Srpske ali cijenu gasa diktira Federacija

Izvor: FILTER/M.K.

Nemogućnost dogovora sa Federacijom ili nepostojanje jasne volje u Republici Srpskoj da se građani Istočnog Sarajeva snabdijevaju gasom po uslovima koji važe u Srpskoj, dovelo je do toga da samo u ovom gradu građani plaćaju veću cijenu od 1. decembra.

Naime, potrošačima prirodnog gasa u ostatku Srpske računi ostaju isti, dok će građani Istočnog Sarajeva plaćati 17,79 odsto više.

Iako je činjenica da se Istočno Sarajevo gasom snabdijeva preko Sarajeva, a Sarajevo preko Šepka (plin u BiH ulazi kod Zvornika) dobro poznata, nadležni ne daju nikakvu nadu da će taj čvor ikada biti razmršen.

Zato su iz preduzeća “Gas-Res” jako ažurni u objašnjavanju da gas u Srpskoj nije poskupio, nego samo u Istočnom Sarajevu?! I da oni nisu krivi za to…

Naime, kako prenose “Nezavisne novine”, iz ovog preduzeća poručuju da cijena gasa za potrošače koje snabdijeva “Gas-Res” nisu povećane, a rast cijena preduzeća “Sarajevo gas” iz Istočnog Sarajeva posljedica je toga što se to preduzeće snabdijeva od dobavljača iz Federacije BiH.

Iz kompanije “Gas-Res” demantuju informacije da je uprkos dogovoru Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je postignut tokom posjete Ruskoj Federaciji, gas u Republici Srpskoj poskupio.

“Razlog zašto ‘Gas-Res’ ne snabdijeva gasom kompaniju ‘Sarajevo gas’ Istočno Sarajevo leži u činjenici da transportni i distributivni gasovodi do distributivnog sistema ove kompanije prolaze kroz Federaciju BiH i ‘Sarajevo gas’ Istočno Sarajevo je prinuđeno da prirodni gas kupuje od subjekata iz Federacije BiH”, saopšteno je iz kompanije “Gas-Res”.

U saopštenju se dodaje da je “Gas-Res” u više navrata tražio od transportnog operatora u FBiH pristup njihovom transportnom sistemu kako bi bio u mogućnosti da snabdijeva i “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo, ali da je svaki put taj zahtjev odbijen.

“Odbijene su i žalbe ‘Gas-Resa’ Federalnom ministarstvu energetike i rudarstva upućene ovim povodom. Gasni subjekti iz Republike Srpske trenutno nemaju pristup gasnom transportnom sistemu Federacije BiH i onemogućeni su da transportuju tri-četiri miliona m³ gasa godišnje do ‘Sarajevo gasa’ Istočno Sarajevo. Istovremeno, subjekti iz Federacije BiH nesmetano preko gasovoda u Republici Srpskoj, od kojih je dio i u vlasništvu ‘Sarajevo gasa’ Istočno Sarajevo, prevoze više od 200 miliona m³ gasa godišnje potrošačima u Federaciji BiH. Da se subjekti iz Republike Srspke ponašaju na način kako se ponašaju subjekti iz Federacije BiH, građani i industrija Federacije BiH bi veoma brzo ostali bez prirodnog gasa”, saopštili su iz kompanije “Gas-Res”.

Saopštili i ništa. Konstatuju činjenicu da gas do Sarajeva putuje teritorijom Srpske i da tu nema problema. Potom taj isti gas Sarajevo prodaje Istočnom Sarajevu po cijeni koju, kao prodavac, odredi. I to je problem!?

Najveći problem u ovoj situaciji je to što godinama, pa i decenijama intetes građana Istočnog Sarajeva niko ne brani. Niko se nije sjetio da bi do ovoga moglo doći?

Iz preduzeća “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo u brojnim situacijama su, idući i na svoju štetu, obezbjeđivali uredno i cijenom prihvatljivo snabdijevanje domaćinstava i privrednih subjekata u Istočnom Sarajevu.

Nije njihov posao da odlučuju da grade alternativne gasovode, kako Istočno Sarajevo ne bi i ovaj put bilo žrtvovano za nečije interese. Ili što je još gore, manjak interesa. Jer, ko smo njima mi?

Preduzeće “Gas-Res” osnovala je Republika Srpska. Prirodni gas za potrošače u Republici Srpskoj obezbjeđuje upravo preduzeće “Gas-Res” Banjaluka, koje ima direktni ugovor sa “Gasprom eksportom”.

A Istočno Sarajevo je izgleda nekome previše komplikovano da bi se razmišljalo o tome kako da gas dobija iz Srpske a ne iz Sarajeva…

Filter 2019