Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Gas skuplji za 17,79 odsto

Izvor: katera.news

Uz decembarske račune za prirodni gas stanovnicima Istočnog Sarajeva, koji se na ovaj način griju, stiglo je i obavještenje od preduzeća „Sarajevo-gas“ a.d. Istočno Sarajevo da je isti od 1. decembra poskupio za 17,79 odsto.

Generalni direktor „Sarajevo-gasa“ Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik rekao je za portal Katera da je do poskupljenja došlo iz razloga što im je KJKP „Sarajevo gas“ d.o.o. Sarajevo za mjesec novembar 2021. godine ispostavio fakturu za isporučeni gas po većoj nabavnoj cijeni, koja za njih iznosi 0,639 KM/ Sm3, bez PDV-a.

– S obzirom da smo već počeli podjelu računa po staroj cijeni za mjesec novembar 2021. godine, uspjeli smo da uz djelimični trošak za „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo podijelimo račune sa starom nabavnom cijenom – rekao je Krajišnik.

On je dodao da su uz decembarske račune obavijestili potrošače da su zbog povećane nabavne cijene prinuđeni da povećaju prodajnu cijenu prirodnog gasa, tako što će ista od 1. decembra 2021. godine za kategoriju domaćinstava biti od 0,8834 KM/ Sm3 sa PDV-om.

– Što se tiče nabavke prirodnog gasa, „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo nabavlja prirodni gas od KJKP „Sarajevo gas“ d.o.o Sarajevo, a za njih je uvoznik prirodnog gasa „Energoinvest“ d.d. Sarajevo – kaže Krajišnik u pismenom dopisu Kateri i dodaje da trenutno nemaju drugih mogućnosti nabavke prirodnog gasa.

Filter 2019