Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo – 20. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

Izvor: Srna

U Istočnom Novom Sarajevu danas je otvoren 20. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji je ove godine posvećen književnom djelu Dare Sekulić.

Festival su svečano i simbolično otvorili predstavnici opština Istočno Novo Sarajevo i Vlasotince, Produkcije “Forum teatar” Istočno Sarajevo i pjesnik Tode Nikoletić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i direktor Kulturnog centra Vlasotince Branislav Katić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti kulture, koji uključuje i osnivanje novog festivala “Poetski dani Dare Sekulić”.

Ideja o osnivanju nove manifestacije potekla je od direktora “Forum teatra” Vitomira Mitrića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića.

Ta manifestacija trebalo bi da bude održana od 12. do 15. aprila naredne godine u Istočnom Sarajevu i Vlasotincu u organizaciji “Forum teatra”, Matične biblioteke Istočno Sarajevo, Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Kulturnog centra Vlasotince.

Danas je dogovoreno i objavljivanje konkursa poezije za djecu i mlade pod nazivom “Darovi poezije”, koji je tematski posvećen Dari Sekulić i koji će biti otvoren do 16. septembra 2022. godine.

– Ovo je još jedan svečan dan za Istočno Novo Sarajevo, jer otvaramo jubilarni 20. festival poezije za djecu i mlade, a na ovu ceremoniju došli su nam i dragi gosti iz opštine Vlasotince, sa kojima smo dogovorili lijepu saradnju na kulturnom planu, a povezala nas je naša velika pjesnikinja Dara Sekulić – rekao je Katić novinarima.

On je rekao da će od iduće godine ove dvije lokalne zajednice iz Republike Srpske i Srbije da organizuju novu manifestaciju kulture posvećenu Dari Sekulić.

Profesor srpskog jezika iz opštine Vlasotince Stanislav Stanković zahvalio je domaćinima za dobrodošlicu i ideju o osnivanju manifestacije posvećene Dari Sekulić, koja je dio života, osim u rodnom kraju /Kordunski Ljeskovac/, a potom u Istočnom Sarajevu, Sremskoj Kamenici i Prištini, provela i u Vlasotincu, gdje je objavila dvije zbirke pjesama i gdje je dobila vrijedne književne nagrade.

“Naša srca su nam danas topla i ispunjena bratskom ljubavlju, zahvaljujući upravo dragoj Dari koja nas je povezala svojim pjesničkim djelom”, naglasio je Stanković.

Prema njegovim riječima, Desanka Maksimović, Dara Sekulić i Darinka Jevrić tri su vokacije savremene srpske poezije i svaka od njih ukorijenjena je u svom zavičajnom, srpskom jeziku, a to je ono što Srbi moraju vječno da njeguju.

Ovogodišnji Festival održava se pod motom “Žudnja za pravom pjesmom” i posvećen je pjesnikinji Dari Sekulić, a upravo o ovoj temi i svojim pjesmama danas je djeci u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo govorio pjesnik Tode Nikoletić, koji je laureat 20. Međunarodnog festivala za djecu i mlade.

Za sutra, od 9.00 do 10.00 časova na Radiju Istočno Sarajevo biće održana Besjeda o poeziji Dare Sekulić pod nazivom “Poezija dubokih korijena i neponovljivih sinteza”, uz učešće gostiju profesora Stanislava Stankovića iz opštine Vlasotince i pjesnika iz Istočnog Sarajeva Borisa Đorema.

Istog dana, u 12.00 časova predviđena je projekcija filma “Vrelce”, koji govori o životu i poeziji Dare Sekulić. Ovaj dokumentarni film nastao je 2005. godine u produkciji “Forum teatra” Istočno Sarajevo i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić podsjeća da je ova manifestacija od 2008. godine utemeljila nagradu – Plaketu “Blagodarnica”, koju dodjeljuje za doprinos i razvoj pisane riječi, pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj i Srbiji.

Od ove godine plaketa nosi naziv “Blagodarnica Dare Sekulić”.

Dobitnik ove prestižne nagrade za sveukupno stvaralaštvo za djecu u koje je utkao svoj književni duh i poseban doprinos festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu svih 20 godina festivala je Tode Nikoletić.

U to ime Nikoletić će prirediti poetski program za djecu sa promocijom knjige “Šapni me vetru”.

Festival poezije za djecu i mlade podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i opština Istočno Novo Sarajevo.

Generalni medijski sponzori su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Filter 2019