Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Nacrt budžeta za narednu godinu 8.500.000 KM

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža utvrdili su danas nacrt drugog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 12.500.000 KM, te nacrt budžeta za 2022. godinu od oko 8.500.000 KM.
Načelnik opštine Marinko Božović rekao je novinarima da je u rebalans budžeta uračunato i kreditno zaduženje od 3.000.000 KM.

“Riječ je o usaglašavanju, s obzirom da određeni planirani neporeski prihodi neće biti ostvareni do kraja godine, već početkom naredne, tako da je bilo neophodno usaglasiti prihode i rashode”, pojasnio je Božović.

Kao razlog za drugi rebalans, Božović je naveo nedostatak određenih saglasnosti nekih javnih preduzeća koja su onemogućila da se usvoje regulacioni planovi koji bi na osnovu neporeskih prihoda od rente i uređenja opštini obezbijedili iznos od skoro 1.000.000 KM.

Božović je rekao da je Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od oko 8.500.000 KM izrađen na osnovu do sada izdatih lokacijskih uslova koji se prije svega odnose na neporeske prihode.

“S obzirom da je Narodna skupština Republike Srpske na protekloj sjednici usvojila izmjenu Zakona o komunalnim taksama, a ovaj nacrt budžeta u proceduri Ministarstva finansija Srpske bio prije, vjerovatno ćemo u narednom periodu morati usaglasiti prihodovne strane za 2022. godinu”, pojasnio je Božović.

Prema njegovim riječima, usvajanjem ovog zakona, opština će ostati bez prihoda koji se ovoj lokalnoj zajednici vraćao putem gradske Skupštine.

Božović je podsjetio da su lokalne zajednice dobile garancije da će im taj iznos biti nadoknađen kroz PDV.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Vladimir Ćosović rekao je da su oni bili uzdržani prilikom glasanja, pošto su, kako je naveo, materijale i poziv za sjednicu dobili prije dva dana.

On je napomenuo da su neki odbornici o sjednici bili i ranije obaviješteni, ali ne i SNSD.

“Smatram da za ovako bitne stvari kao što su nacrt rebalansa za ovu i nacrt budžeta za 2022. godinu, treba da imamo više od dva dana da se spremimo. Nadam se da ćemo na vrijeme dobiti prijedlog budžeta, kako bi se spremili i djelovali amandmanski”, naglasio je Ćosović.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović precizirao je da su odbornici materijale dobili u isto vrijeme – dva dana pred samu posebnu sjednici, te da je primjedba SNSD-a neutemeljena, pošto je na sličan način usvojen i Budžet Republike Srpske za narednu godinu.

Na početku današnjeg zasjedanja odbornici su informisani da je odbornik DNS-a Mladen Lučić vratio svoj mandat.

Filter 2019