Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Izrada studije izvodljivosti za proglašenje parka prirode Trebević

Izvor: Srna

Izrada studije izvodljivosti za proglašenje parka prirode Trebević biće jedna od prvih aktivnosti u okviru sporazuma o saradnji koji su potpisali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i direktor Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske Jasna Milešević.
Ćosić je naglasio da Gradska uprava ni na koji način neće zadirati u nadležnosti opština koje imaju svoje površine na dijelu Trebevića, te da je o ovoj temi nedavno razgovarao sa načelnicima opština Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo.

On je naveo da će biti pružena sva potrebna podrška daljim aktivnostima na ovom projektu, ali i razvoju Trebevića uopšte, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Osim podrške razvoju planinarske, putne infrastrukture i promociji ove planine, cilj nam je da ovo područje bude zaštićeno od prekomjerne stambene gradnje sa precizno definisanim zonama u okviru kojih će biti moguća gradnja određenih objekata i turističkih sadržaja”, naglasio je Ćosić.

On je dodao da će prihodi koji budu ostvarivani na tom području biti usmjereni u nastavak razvoja te turističke destinacije.

Mileševićeva je naglasila da će Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske pružiti stručnu pomoć, u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast.

Predviđeno je da u narednom periodu bude formirana radna grupa koju će činiti predstavnici Gradske uprave i tri gradske opštine, a studija izvodljivosti parka prirode Trebević trebalo bi da bude završena do kraja aprila sljedeće godine.

Ćosić i Mileševićeva danas su potpisali sporazuma o saradnji na zaštiti kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti na području Istočnog Sarajeva.

Filter 2019