Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Daruju prvo dijete: Jednokratna pomoć prvorotkama oko 2.500 evra

Izvor: srpskainfo.com

Vlada Srbije usvojila je danas izmjene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa djecom među kojima je i jednokratna finansijska podrška prvorotkama u iznosu od 300.000 dinara, na koju će roditelji moći da računaju od 1. januara, saznaje Tanjug.

U predloženom rješenju nalazi se još jedna velika dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom koja se odnosi na uvođenje odjeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja djeteta. Kao vlasnica nepokretnosti biće upisana majka.

Kako je najavljeno, riječ je o bespovratnoj podšci koja bi iznosila od 10.000 do 20.000 evra, a koliko približno i iznosi prosječno učešće za stambeni kredit koje mladi najčešće nemaju u borbi da obezbijede “krov nad glavom”, prenosi Blic.

– Riječ je o novcu koji bi država mladim parovima dala bespovratno. Biće to direktan poklon od 10 do 20 hiljada evra koji će im značiti mnogo ukoliko žele da zasnuju porodice. Bila bi im to i direktna motivacija da što prije izađu iz roditeljske kuće. A, da bismo spriječili različite vrste zloupotreba, žena bi bila nosilac prava vlasništva – rekao je tom prilikom predsjednik Aleksandar Vučić.

Filter 2019