Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Grad Istočno Sarajevo: Koliko je ko trošio za proslave?

Izvor: FILTER

Nakon što se tema trošenja novca iz gradskog budžeta otvorila na posljednjoj sjednici Skupštine grada, gradonalelnik Istočnog Sarajeva obratio se javnosti saopštenjem.

Podsjećamo, protiv rebalansa budžeta za ovu i nacrta za narednu godinu bili su u SDS-u. Tada su iz ove stranke poručili da je “prethodna uprava za proslavu krsne slave za četiri godine mandata potrošila oko 40.000 KM, dok je sada za jednu potrošeno 42.000 KM”.

Ćosić poručuje da je prethodno rukovodstvo četiri sata ceremonije platilo 330.270 KM, a da se sadašnjem prigovara zbog 42.403 KM za petodnevnu manifestaciju.

On podsjeća da je slava grada Istočno Sarajevo – Sveti Petar Dabrobosanski ove godine obilježena prvi put višednevnom manifestacijom “Dani Istočnog Sarajeva” u okviru koje je bilo ukupno 12 dešavanja u opštinama Istočnog Sarajeva.

“Imali smo dvije aktivnosti zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, koji je neraskidivo vezan za ovaj grad, a onda smo obilježavanje zvanično počeli polaganjem cvijeća na Srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu. Potom smo u Trnovu imali premijeru dokumentarnog filma o stradanju Srba u Ledićima, zatim projekciju tog filma u Istočnom Novom Sarajevu, razgovore o djelu nobelovca Petera Handkea, ručak dobrodošlice za prijatelje našeg grada iz Srbije i Crne Gore, svečanu akademiju, Svetu arhijerejsku liturgiju, slavski ručak, otvaranje parka u Palama i veliki koncert na otvorenom Saše Matića”, navodi Ćosić u saopštenju.

Dodaje da nikada ranije to nije na ovaj način rađeno i obilježavanje slave Istočnog Sarajeva ostajalo je prilično nezapaženo.

“Smatrali smo da naš grad zaslužuje jednu takvu manifestaciju. Interesovanje ljudi je to dokazalo, tako da ćemo ovu praksu nastaviti i u narednim godinama i to još raznovrsnije i kvalitetnije ako budemo u mogućnosti”, stoji u saopštenju.

Sve ovo je koštalo 42.403 KM.

“Po mišljenju mojih političkih protivnika, odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo čije su političke opcije upravljale ovim gradom proteklih skoro 30 godina, to je preskupo, rastrošno, skandalozno, jednostavno neprihvatljivo u svakom smislu. Poštujem, imaju pravo na mišljenje, svoj stav i njegovo iznošenje u javnosti. Ali, to pravo imam i ja, a osim prava imam i argumente i tačne podatke o onome što su radile njihove stranačke kolege dok su upravljale ovim gradom”, navodi Ćosić.

On dalje iznosi podatke o jednom događaju u Istočnom Sarajevu koji je stao u jedno veče (od 18.30 do 22.30 časova) – ceremonija svečanog zatvaranja Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019, koji je održan od 10. do 15. februara 2019. godine.

“Ovaj jedan događaj koštao je, vjerovali ili ne, 330.270 KM budžetskih sredstava Grada Istočno Sarajevo! Imajući u vidu da je plaćen kreditnim sredstvima, dolazimo do nevjerovatne sume od 400.000 KM sa kamatama za jednu ceremoniju. Veoma je zanimljivo i to da je ugovor o organizaciji ceremonije svečanog zatvaranja zaključen nakon provedenog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, što je najnetransparentniji oblik javne nabavke”, dodaje Ćosić.

Takođe, izdvaja još nekoliko troškova, pa je tako vidljivo da je organizacija konferencije za novinare plaćena 6.500 KM. Usluge vanjskog oglašavanja plaćene su 19.820 KM, a angažman dva moderatora događaja čak 3.000 KM.

Angažman muzičkih grupa “Miligram” i “Van Gog” koštao je ukupno 76.000 KM, a agencijska provizija 9.900 KM.

Usluga vatrometa u trajanju do pet minuta plaćena je 14.480 KM.

“Poređenja radi, kao načelnik opštine vatromet od 10 minuta plaćao sam 3.000 KM”, kaže Ćosić prilažući dokumentaciju za izneseno.

Filter 2019