Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Gradsko rukovodstvo sa autoprevoznicima o problemima u javnom prevozu

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, predsjednik Skupštine grada Branko Koroman i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Obrad Kovač razgovarali su danas sa autoprevoznicima koji vrše prevoz putnika na području Istočnog Sarajeva o stanju u ovoj oblasti.

Autoprevoznici su upozorili da se suočavaju sa brojnim problemima u poslovanju, poput znatno veće cijene goriva, ali i povećanja ostalih troškova, uz istovremeno smanjenje broja putnika.

Oni su istakli da su zbog toga primorani na povećanje cijene pojedinačne karte u prigradskom saobraćaju na liniji Istočna Ilidža/Istočno Novo Sarajevo – Pale – Sokolac za oko 30 odsto, dok će cijena mjesečne karte na svim linijama, kao i cijena karata u okviru subvencionisanih, nerentabilnih linija ostati ista.

Prema njihovim riječima, povećanje cijene pojedinačne karte za pomenutu autobusku liniju neće uticati na građane koji svakodnevno putuju uz mjesečnu kartu, čija će prodaja na ovaj način biti stimulisana.

Autoprevoznici su zatražili i da se u narednom periodu razmotri mogućnost smanjenja broja određenih linija zbog konstantnog smanjenja broja putnika.

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo su naveli da razumiju probleme sa kojim se suočavaju autoprevoznici, te se saglasili sa povećanjem cijene pojedinačne karte na liniji Istočna Ilidža/Istočno Novo Sarajevo – Pale – Sokolac, ali su istovremeno istakli da je neophodno i podići kvalitet i bezbjednost prevoza putnika.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić je rekao da Gradska uprava želi da sufinansira određene linije u otežanim uslovima poslovanja, kako bi se očuvao gradski prevoz, a naročito nekomercijalne linije koje za auoprevoznike nisu ekonomski isplative.

„U narednoj godini nastojaćemo da povećamo izdvajanja za subvencionisanje gradskog prevoza, ali moramo da obratimo pažnju i na ostale probleme, kao što su kvalitet i bezbjednost autobusa u gradskom saobraćaju, te redovnost linija, kako bismo našim građanima pružili bolji kvalitet usluge“, naglasio je Ćosić.

On je poručio da je Gradska uprava spremna da pomogne auporevoznicima koji, eventualno, imaju namjeru da zatraže kreditna sredstva za kupovinu novih autobusa, te dodao da povećanje cijene pojedinačnih karata neće biti veliki problem kada budu ispunjeni svi uslovi koji će u potpunosti zadovoljiti korisnike gradskog prevoza.

„Od 1. januara sljedeće godine subvencije autoprevoznicima koji vrše prevoz putnika na nerentabilnim linijama biti veće, a u saradnji sa opštinama nastojaćemo da riješimo problem neadekvatnih stajališta u pojedinim dijelovima grada“, istakao je Ćosić.

Na sastanku je dogovoreno da narednih dana autoprevoznici dostave nadležnom odjeljenju Gradske uprave precizne informacije o broju linija koje održavaju, broju putnika, stanju autobusa, kako bi se uradila procjena stanja i odlučilo o daljim aktivnostima.

Filter 2019