Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Bolnica „Srbija“ pruža uslugu pregleda supspecijaliste nefrologa

Izvor: FILTER

Preglede od 15. novembra obavlja doktorica Ivana Vukobrat Bjelogrlić, specijalista interne medicine-supspecijalista nefrologije.

Dr Vukobrat Bjelogrlić je zaposlena u Bolnici “Srbija” od 2010. godine kao specijalista interne medicine, a zbog potreba pacijenata završila je stručno usavršavanje za oblast nefrologije.

Za pregled je potrebna uputnica, a broj na koji možete zakazati termin za pregled je: 057/325-300, lokal 399 u periodu od 13.00 do 14.30 časova, saopšteno je iz Bolnice.

Nefrologija je grana interne medicine koja se bavi proučavanjem funkcija i bolesti bubrega. Bubrežne bolesti su česte, mogu biti opasne i bitno ih je prepoznati na vrijeme.

Dr Ivana Vukobrat Bjelogrlić navela je koje su to indikacije za upućivanje nefrologu.

-Bolesnici u stadijumu od trećeg do petog stepena bubrežne bolesti (stadijum tri – obavezan pregled na svakih 6 mjeseci, stadijum četiri – obavezan pregled na svaka 3 mjeseca, stadijum pet – obavezan pregled jednom mjesečno)

-Bolesnici u stadijumu prvog i drugog stepena bubrežne bolesti i rizične grupe (pacijenti koji imaju dijabetes, hipertenziju) jednom godišnje su obavezni doći na pregled

-Pad Glomerularne filtracije više od 30 odsto u manje od četiri mjeseca bez očitog objašnjenja

-Urin: albumin/kreatinin omjer (ACR) veći od 300 mg/g

-Kalij u serumu veći od 5,5 mmol/l

-Rezistentna hipertenzija

-Ponavljana ili opsežna nefrolitijaza

-Potvrđena ili pretpostavljena nasljedna bolest bubrega

-Hematurija koja nije sekundarna za urološka stanja

Filter 2019