Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

ĆOSIĆ: Spomen-ploča na Vracama biće čuvana

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da spomen-ploča u mjestu Vraca u Istočnom Novom Sarajevu nije postavljena sa namjerom da bilo koga vrijeđa i da će gradske vlasti nastaviti da vode računa o njoj, jer ona govori o istoriji srpskog naroda na ovom prostoru.
On je rekao da je sinoć, drugi put, neko pokušao da uništi spomen-ploču na Vracama, ali da će odgovor boračkih organizacija, te opštinskih i gradskih vlasti, biti miran i staložen.

“Sinoć smo očistili i uredili tu ploču i nastavićemo da vodimo računa o njoj, jer ona govori o nama. Spomen-ploča nije postavljena sa namjerom da vrijeđa bilo koga, nego je posvećena najvećim srpskim sinovima od 1992. do 1995. godine, kada su branili svoja vjekovna ognjišta. Na toj ploči nema ništa loše napisano, niti usmjereno protiv Bošnjaka. Ploča govori o okupljanju Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu u odbrani ognjišta”, naveo je Ćosić.

On je upozorio da političko Sarajevo svojim djelovanjima utiče na nešto mnogo šire i opasnije.

“Kada političko Sarajevo svoju histeriju prenese na stanovništvo tog grada, onda to jako zabrinjava. Definitivno da su potezi političkog Sarajeva potpuno neopravdani. Miješanje u ono što je u strukturi Istočnog Sarajeva dovede do toga da se javnost Sarajeva radikalizuje, a indikativno je da njoj ne treba puno, jer je ona već sama od sebe radikalna i neprestano pokazuje netrpeljivost i prema Srbima u Istočnom Sarajevu i prema svemu što je srpsko”, konstatovao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On kaže da se time pokazuje da je jako teško govoriti o nekoj vrsti zajedničkog života.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da jedan stanovnik Sarajeva dođe na teritoriju Istočnog Sarajeva i skrnavi ploču.

Ćosić je ukazao da političko Sarajevo nastavlja da liječi svoje frustracije i pokazuje da se nije odmaklo od devedesetih godina prošlog vijeka, te da je jako loše i što se stanovništvo ovog grada vraća na retoriku iz tog vremena, na ostrašćenost i mržnju svega što je srpsko.

“Sve je to jedna orkestrirana, a nekad mi se čini i huškačka kampanja. Smatram da bi se svi narodi trebalo da se ponašaju mnogo tolerantnije, miroljubivije, da više prihvata ono što kreira druga strana. Ali, Bošnjaci pokazuju jednu agresivnu nezrelost. Oni neka nastave tako, a mi ćemo časno i dostojanstveno i ljudski”, poručio je gradonačelnik.

On smatra da svaki čovjek u jednoj zemlji ima pravo da izrazi svoje mišljenje.

“Imamo različite stavove u vezi sa Haškim tribunalom. To je tako i nikada se neće promjeniti”, istakao je Ćosić.

On smatra i da su posljednja dešavanja uništavanja murala u Beogradu podstakla nekoga na sinoćnji incident.

“Ali ono što je simptomatično je da je na svaki mogući način usmjereno protiv većinske volje srpskog naroda koja je u ovim situacijama izražena 99 procentno. Nikada nećemo dozvoliti da većinska volja srpskog naroda bude ugrožena”, poručio je Ćosić.

On je napomenuo da su Srbi navikli na provokacije, uvrede, lažne optužbe, na kreiranja neistina.

“Navikli smo da političko Sarajevo, poput Šefika Džaferovića koji negira bilo šta što ima veze sa zločinima nad Srbima i predstavlja takozvanu Armiju BiH kao neku oslobodilačku armiju, a znamo šta se dešavalo i šta je poslije nje ostajalo. Dovoljno je obići srpska sela oko Srebrenice i vidjeti šta je ostajalo iza te takozvane armije, kao što je ostajalo i drugim mjestima gdje je uspjela da upadne i ugrozi i uništi sve što je srpsko”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo sinoć je saopšteno da je oštećena spomen-ploča u mjestu Vraca u Istočnom Novom Sarajevu i da je u toku rad na rasvjetljavanju i pronalsku izvršioca krivičnog djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo je 2014. godine postavila spomen-ploču na Vracama u znak sećanja na vojnu smotru koju je na tom mjestu u maju 1992. godine izvršio general Ratko Mladić.

Filter 2019