Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić-Arlov: Grad nastavlja da pomaže odboru za pomoć Srbima na Kosmetu

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je danas da će Gradska uprava do kraja godine nastojati da pomogne izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju u Kosovskoj Mitrovici, te izrazio nadu da će i opštine u sastavu grada isto postupiti.

Ćosić je nakon sastanka sa predsjednikom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Miloradom Arlovim izjavio novinarima da će se sredstva naći kroz rebalans budžeta.

On je ocijenio da je saradnja sa Arlovim, kako je rekao, jednim od rijetkih ljudi koji pomaže Srbima na Kosmetu, odlična i predana zajedničkom zadatku.

Ćosić je podsjetio da je Arlov inicijator mnogih projekata, a posebno je istakao boravak djece sa Kosova i Metohije u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj.

– Dogovorili smo za iduću godinu nastavak boravka djece u Istočnom Sarajevu i našim opštinama – rekao je Ćosić i dodao da je danas dogovoren i angažman kroz kulturno povezivanje djece koja dolaze sa Kosova i Metohije i koja bi mogla boraviti na ovim prostorima tokom održavanja kulturnih manifestacija.

On je naveo da je veoma bitno da srpski narod i na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj ima iste interese, te da je najznačajnija spona Milorad Arlov.

– Sama činjenica da je on oko 100 puta boravio na Kosovu i Metohiji, govori o tome koliko je on onima koji su mu i zabranili ulazak na Kosmet trn u oku – rekao je Ćosić.

Arlov je zahvalio Ćosiću za dosadšnju podršku, napominjući da su posljednjih nekoliko godina često sarađivali kada je riječ o pomoći Srbima i djeci sa Kosova i Metohije, te da planiraju da to i nastave.

– Vjerujem da ćemo nastaviti saradnju i za izgradnju Dnevnog centra i za dolazak djece s Kosova i Metohije i za neke kulturne događaje koje smo planirali oko Svetog Save. U planu je da dođe grupa djece da organizujemo kulturni program i jedan dan posvetimo Kosovu i Metohiji. Želimo da povežemo još više Istočno Sarajevo, Romaniju, Republiku Srpsku sa Kosovom – istakao je Arlov.

On je izrazio nadu da će do kraja godine biti izgrađen Dnevni centar, za koji nedostaje još oko 30.000 do 40.000 evra.

Ukupna vrijednost ovog objekta od 714 metara kvadratnih jeste oko 300.000 evra, a kada bude završen biće dat na korištenje za 165 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji.

Arlov je zahvalio svim osnovnim i srednjim školama, lokalnim zajednicama, te institucijama koje podržavaju Odbor i na taj način stimulišu opstanak srpskog naroda na Kosovu.

– Od svih naših svetinja koje imamo na Kosovu i Metohiji, najvrednija je srpski narod i samo tako možemo da ga sačuvamo – poručio je Arlov.

On je napomenuo da bi trebalo za nekoliko dana bude domaćin slave Pećke patrijaršije, ako mu bude dovoljen ulazak na Kosovo.

Arlov je podsjetio da su od 2013. godine opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Sokolac, Teslić, grad Bijeljina, Olimpijski centar “Jahorina”, a ove godine i Odbor, domaćini ktitorske slave Pećke patrijaršije – Svetog Arsenija Sremca.

– To je za mene, moju porodicu, Republiku Srpsku veliki ponos što nastavljamo tradiciju i planiramo da na taj način povežemo Republiku Srpsku sa Kosovom i Metohijom i tim narodom koji mi najbolje razumijemo. Srpski narod najviše spajaju muke i patnje, kojih mi imamo, te smo sve više i bolje povezani i oslonjeni jedni na druge jer samo tako možemo da opstanemo i uspijemo – istakao je Arlov

Filter 2019