Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

Jednočasovni štrajk radnika ŠG Romanija i ŠU Istočni Stari Grad

Izvor: RTRS/Srna

Radnici ŠG “Romanija” Sokolac i ŠU “Istočni Stari Grad” održaće sutra jednočasovni štrajk upozorenja, jer Uprava Šuma Republike Srpske nije ispoštovala zahtjeve za povećanje cijene rada i drugih primanja, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Radnici će štrajk upozorenja održati od 7.00 do 8.00 časova na radnim mjestima.

Podsjeća se da je Jedinstvena udružena sindikalna organizacija Šume Republike Srpske, kao većinska sindikalna organizacija u tom privrednom subjektu, ranije zahtijevala da se cijena rada za oktobar-decembar 2021. godine poveća na 150 KM, a jedinstvena cijena rada na nivou preduzeća na 150 KM u Kolektivnom ugovoru za period do 2022. godine, odnosno do važenja tog ugovora.

– Uprava Šuma Republike Srpske se od juna ove godine, od kada Jedinstvena sindikalna organizacija intezivno traži pregovore, oglušila na svaki naš zahtjev – saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

U saopštenju se podsjeća da Jedinstvena udružena sindikalna organizacija Šuma Republike Srpske zahtijeva od Uprave ovog preduzeća da počnu pregovori oko povećanja cijene rada i drugih primanja koja se odnose na topli obrok, regres, nabavku kvalitetne HTZ opreme i odobrenje novčanih sredstava za organizovanje radničkih sportskih igara.

Gojković: Iznenađen sam štrajkom, pregovori sa sindikatom ranije zakazani

Generalni direktor “Šuma Republike Srpske” Slaven Gojković rekao je Srni da je iznenađen sutrašnjim najavljenim štrajkom upozorenja radnika Šumskog gazdinstva “Romanija” i Šumske uprave “Istočni Stari Grad”, s obzirom da je Uprava preduzeća ranije zakazala pregovore o kolektivnom ugovoru za utorak, 16. novembra.

Gojković izražava sumnju da je najavljeni štrajk “možda i pritisak zbog tih pregovora”, te da ga čudi zašto se u vezi sa najavljenim štrajkom upozorenja pojavljuju Granski sindikat i Savez sindikata Republike Srpske, s obzirom da postoje dva reprezentativna sindikata sa kojima Uprava pregovora.

On je istakao da je pitanje povećanja plata koje radnici ovog šumskog gazdinstva i šumske uprave traže kompleksno, da o njemu treba razgovarati i rješavati ga kroz kolektivni ugovor.

Gojković je naveo da Šumska uprava “Istočni Stari Grad” djeluje u okviru sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija” i da čine jedan organizacioni dio koji je bio u strahovitim problemima, ali iz kojih se lagano vraća, što potvrđuju i dobri rezultati ostvareni u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, u ovom organizacionom dijelu ima mnogo problema koji su naslijeđeni i sada ih treba rješavati.

Gojković smatra da se plate ne mogu tek tako samo povećati, a na kraju godine doći u situaciju da se ne mogu isplatiti.

“Mi bismo vrlo rado povećali plate, ne kažem da nećemo pregovorima o kolektivnom ugovoru dogovoriti da se ide na neko povećanje, ali se moraju naći i prihodi u skladu sa mogućnostima preduzeća”, rekao je Gojković.

Ono što Uprava preduzeća bude mogla da riješi, kaže Gojković, neće sigurno biti sporno.

“Nisam ni ja zadovoljan što su plate takve kakve su radnicima u Javnom preduzeću Šume Republike Srpske, ali moramo iznaći rješenje na koji način da ih pokušamo povećati”, rekao je Gojković.

Filter 2019