Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

Šta (ne) smije preko granice: Kraj “paradajz turizma” u Hrvatskoj i šopinga u BiH?

Izvor: Agencije

Hrvatska je počela punu primjenu Zakona Evropske unije po pitanju stroge kontrole na granicama u vezi s unosom proizvoda životinjskog porijekla, hrane ili biljaka iz trećih zemalja.

Ukoliko putujete iz BiH u Hrvatsku, vodite računa šta smijete nositi, jer biste u protivnom mogli dobiti visoku novčanu kaznu.

To su nedavno na svojoj koži osjetili brojni putnici koji su iz BiH ponijeli nekoliko kilograma kupusa, kobasica, cigareta ili više komada pašteta. Godinama nisu imali nikakvih problema, no odnedavno je situacija drugačija jer carinici traže sve neprijavljene proizvode bez odgovarajućih certifikata.

Jedan putnik je kažnjen na Graničnom prelazu Izačić zbog 10 glavica kupusa sa čak 5100 kuna, odnosno oko 1327 KM.

– Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdat ovom vozaču, kriv je jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama, koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa – navodi portal GPmaljevac.com, koji redovno prati dešavanja na granicama i promjene pravila putovanja.
Tako su im se počeli javljati putnici prilažući prekršajne naloge koje su morali platiti odmah – 3500 kuna za tri tikve, 4500 kuna za tri akumulatora + 350 kuna za odvoz smeća, kao i 3000 kuna (782 KM) za 10 kokošijih pašteta.

Od poznatih kaznih najgore je prošao putnik koji je iz BiH ponio sedam kilograma ljutih krajiških kobasica. On je zbog toga morao platiti čak 14000 kuna, odnosno 3644 KM.
– Sva ova pravila vrijede od ulaska Hrvatske u EU, ali je bila komplikovana provjera s veterinarima i hrpom papira i zbog toga su putnici manje kontrolisani. Novim zakonom sve je pojednostavljeno. Sada su propisi potpuno usaglašeni s evropskim – navedeno je u prilogu hrvatske RTL televizije.

Treba istaći da će ovo žestoko pogoditi i državljane Hrvatske koji su često u pograničnim područjima odlazili u BiH po jeftinije životne namirnice. Sada to više neće moći.
Putujete li u EU iz zemlje koja nije članica EU, strogo je zabranjeno nositi svježe meso ili suhomesnate proizvode, paštete, mliječne proizvode. Voće i povrće je takođe zabranjeno prenositi preko vanjskih granica EU, dakle i preko hrvatske.

– Pri dolasku u EU možda ćete morati proći službene kontrole nadležnih tijela. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili krivično gonjeni – navedeno je.

Na putovanju u EU smijete nositi proizvode dobivene od životinja. Međutim, većina zemalja EU ima stroga pravila o nošenju ugroženih životinja ili biljaka ili proizvoda koji su od njih dobiveni, a u nekim slučajevima možda će vam biti potrebna dozvola.

Količine koje premašuju dozvoljene podliježu veterinarskom pregledu i mora ih pratiti veterinarski certifikat te se mogu unositi u Hrvatsku/EU samo preko graničnih prelaza na kojima djeluje Granična veterinarska inspekcija (granični prelazi Bajakovo, Stara Gradiška, Nova Sela, Karasovići, Luka Rijeka, Luka Ploče, Zračna luka Zagreb) uz obaveznu prethodnu prijavu za službenu kontrolu koja se podnosi nadležnoj graničnoj veterinarskoj inspekciji.

Od 1. januara u EU možete unijeti samo dvije kutije cigareta, izuzetak ako putujete avionom.

Filter 2019