Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

U najvećoj nesreći rodila se najveća radost: Poplava uništila domaćinstvo Mišovića u Trnovu, ali ne i nadu

Izvor: Glas Srpske

Jahorinska rijeka nam je u dvorište donijela hiljade kubika kamena, drveta i blata, poplavila prvi sprat kuće, uništila stoku i poljoprivredne mašine, a taman smo stali na noge nakon rata. Umjesto da slavim rođenje svoje Milice, ne mogu ni da je dovedem kući i samo Bog zna kada ćemo sve ovo dovesti u red.

Tim riječima priču za “Glas Srpske” počinje mještanin naselja Kijevo u opštini Trnovo Vladimir Mišović, pred čijom kućom su i juče pripadnici Republičke uprave civilne zaštite bagerima raščišćavali haos. U trenutku kada je pred njegovim očima nabujala rijeka uništavala sve što je mukom sticao, rodila mu se kćerka. Umjesto da se raduje i nazdravlja sa porodicom i prijateljima, i dan i noć čisti blato sa prvog sprata kuće. Kao da je svu svoju silu i hirovitost priroda istresla baš na ovom području.

– Taman smo počeli sređivati nakon rata, stali na noge i evo šta nas je snašlo. Padamo od umora. Nije nas uništila Željeznica koliko je Jahorinska rijeka. Ovo je nezapamćeno – priča Mišović.

Brišemo i čistimo i dan i noć, dodao je, a kiša ne prestaje. Pokušavaju da naprave nasipe da voda ne ulazi u kuću.

– Supruga i kćerkica su kod prijatelja u Istočnom Sarajevu, ne mogu ih dovesti u ovu vlagu – kazuje Mišović.

Voda mu je odnijela svinje, kokoške, uništila traktor, motorne testere. Uprkos svoj muci koja ga je snašla, Mišović ne gubi nadu jer, kako narod kaže, živa glava će sve nadoknaditi.

Neizvjesne noći i dani su pred ovim domaćinom, ali i njegovim komšijama, jer kiša ne prestaje da pada.

Bujični potoci i klizišta, kakve nisu zapamtili ni najstariji Fočaci, napravili su brojne probleme i u toj opštini. U selu Cape odronio se lokalni put, a kuća Milivoja Vukovića je bukvalno zatrpana blatom.

– Gornji dio kuće je sav u blatu, sigurno pola metra vode ima unutra, jabuke i krompir su mi zatrpani, zimnica u trapu – rekao je Vuković.

Ono što donekle ohrabruje, kaže direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović, jeste činjenica da su sve rijeke za sada u svojim koritima i svi vodostaji su ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

– Bez obzira na to, kiša i dalje pada, zbog čega je potreban oprez jer bujične vode plave teren. Sve ekipe su na terenu, saniraju štetu i dostavljaju pomoć mještanima – rekao je Novitović i dodao da se procjenjuje da je više od 400 objekata oštećeno, a za sanaciju štete na infrastrukturi trebaće milioni maraka. Novitović je istakao da su se svi evakuisani, među kojima je bilo i trogodišnje dijete, vratili svojim kućama i polako saniraju štetu. On je apelovao na građane širom Srpske da ozbiljno shvate sva upozorenja i učine sve što mogu da zaštite i sebe i svoju imovinu.

Filter 2019