Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

U manastiru Karno proslavljen Lučindan i imendan igumana Luke Babića

Izvor: FILTER

Na Lučindan, 31. oktobra, u manastiru Karno kod Srebrenice proslavljena je krsna slava Lučindan i imendan igumana Oca Luke Babića.

Nakon Svete liturgije i lomljenja slavskog kolača prisutnim vjernicima predstavljene su pjesme epskog pjesnika Saše Nikolića iz Pala. Promovisana su dvije zbirke pjesama i to ”Za krst časni i slobodu zlatnu” Saše Nikolića i ”Pjesme o našem igumanu Luki”.

Stihove su govorili epski pjesnik Saša Nikolić, Gorica i Marija Nikolić i Dušica Kovačević. Srpske rodoljubive pjesme pjevali su članovi Srpskog pjevačkog društva ”Sloga” iz Sarajeva.

Među brojnim zvanicama bili su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, kao i svjetski šampion u džudou Nemanja Majdov iz Istočnog Sarajeva.
Epski pjesnik Saša Nikolić za medije dao je sledeću izjavu:

“Prije svega čestitam Ocu Luki imendan – Lučindan! Bilo mi je čast i zadovoljstvo da promociju moje 11 knjige pod nazivom ”Za krst časni i slobodu zlatnu”, koja je objavljena u oktobru ove godine, počnem u zadužbini naših svetih Nemanjića u manastiru Karno kod Srebrenice. U ovoj knjizi je na 225 stranica objavljeno 75 epskih pjesama. Srdačno se zahvaljujem Ocu Luki na gostoprimstvu u srdačnoj dobrodošlici, kao i Srpskom književnom glubu Banja Luka, podružnica Trebinje i pokrovitelju ove moje knjige gradu Istočno Sarajevo. Pored ove knjige promovisana je i zbirka pjesama ”Pjesme o našem igumanu Luki” u kojoj je na 64 stranice objavljeno 18 pjesama od kojih je 10 mojih pjesama o najuspješnijem igumanu Ocu Luki, koji je svojim trudom radom i zalaganjem zaslužio da se nađe u epskoj poeziji. Osim podizanja crkvi i manastira Otac Luka na svoj specifičan i gostoljubiv način sa osmjehom na licu podiže i živu crkvu, tj. okuplja vjerni narod iz otadžbine i dijaspore. Tako da je na Lučindan u ovom znamenitom manastiru bilo prisutno više stotina ljudi. A da je to tako potvrđuje i sam mitropolit Hrizostom koji je 16.10.2021. godine za svešteno-monaški podvig, lični život i dobar primjer vjernicima, revnost i nepokolebljivost Ocu Luki dodijelio Srebreni orden sveštenomučenika Patra mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog. Drago mi je što je moju pjesmu ”Iguman Luka” prisutnim vjernicima uz gusle otpjevao moj jedanaestogodišnji sin mladi guslar Đorđe Nikolić”, rekao je Saša Nikolić.

IGUMAN LUKA

Često uzmem gusle javorove,
da opjevam naše vitezove,
hrabre borce za krst i slobodu,
koji služe srpskome narodu.

Ne boje se bitke, a ni muka.
Arhimandrit takav naš Luka,
Iguman je Karno manastira,
nema boljeg narodnog pastira.

U ratu je hrabri borac bio,
za krst časni pušku je nosio.
Posle rata on se zamonaši,
kao mnogi svetitelji naši.

Oko sebe okuplja junake,
manastirske izgradi konake.
Srpske crkve gradi i podiže,
rezultate značajne postiže.

Na tome se svako njemu divi
u pjesmi će vječito da živi!
Božija ga sačuvala ruka,
Živio nam igumane Luka!

Filter 2019