Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

U Istočnoj Ilidži oštećeno 150 kuća i imanja, šteta na državnoj imovini više od milion KM

Izvor: SRNA

Usljed poplava na području Istočne Ilidže oštećeno je 150 kuća i imanja, a na državnoj imovini pričinjena je šteta koja je procijenjena na više od milion KM, izjavio je načelnik opštine Marinko Božović.

Božović je rekao novinarima da je oštećena putna infrastruktura, pričinjena šteta na dijelu korita rijeke Željeznice, Kazneno-popravni zavod Kula, kao i ostale ustanove koje imaju prostorije uz Kasindolsku rijeku.

On kaže da će u narednih 12 časova opštinska Civilna zaštita biti budna i pratiti dešavanja, a sutra se posvetiti građanima čije su kuće poplavljene i popisati štetu.

“Iz budžeta lokalne zajednice i uz pomoć Vlade Republike Srpske ćemo to sve relativno brzo sanirati”, naglasio je Božović.

Božović je istakao da posebnu zahvalnost duguje svim privatnim građevinskim firmama koje su sve svoje kapacitete stavili na raspolaganje, kao i volonterima.

“U koordinaciji sa svim javnm preduzećima, opštinskim i republičkim institucijama adekvatno smo odgovorili izazovu koji je bio pred nama”, navodi on i dodaje da je sve sanirano kako bi se bezbjedno ušlo u noć.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je naglasio da su protekle padavine pričinile štetu na privatnim objektima, a i na infrastrukturi.

“Uglavnom se radi o desetak lokacija sa po desetak objekata u ruralnim područjima gđe su se izlile male bujične rijeke i opkolile objekte”, istakao je Jugović, naglasivši da je najbitnje da nije bilo evakuacije stanovništva, ali su uništeni lokalni mostovi.

Prema njegovim riječima, pričinjena je veća šteta na putnoj infrastukturi, između ostalog i na regionalnom putu Podgrab-Jahorina.

Jugović je naglasio da će sutra, ukoliko dozvoli vrijeme, biti sanirana određena mjesta kako bi spriječilo da dođe do ponovne štete.

On je istakao da je da je izbjegnuto ono najgore, te da su veliku pomoć pružila privatna preduzeća, preduzeća u vlasništvu opštine, kao i Civilna zaštita Republike Srpske.

U Istočnom Sarajevu večeras je održan vanredni sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada.

Filter 2019