Sat. Dec 4, 2021
ћирилица /latinica

U bolnici “Srbija” po prvi put urađena operacija sinusa sa FESS metodom

Izvor: Bolnica “Srbija”

Procedura čiji je naziv funkcionalna endoskopska sinus hirurgija ima za cilj da minimalno invanzivnom hirurškom tehnikom uspostavi dobru prohodnost nosnog kavuma, optimalnu ventilaciju i drenažu paranazalnih sinusa kao preduslov za uspostavljanje i održavanje normalne funkcije nosa i paranazalnih šupljina.


Riječ je o proceduri koja je najčešće indikovana kod hroničnog rinosinuzitisa sa ili bez nosnosinusne polipoze, uz objektivne dokaze o postojanju oboljenja.


Prednost FESS-a u odnosu na radikalne zahvate na paranazalnim sinusima su minimalna invazivnost procedure, bezbjednost, očuvanje okolnih anatomskih struktura, kraći operativni tok i period oporavka, minimalno krvarenje i stvaranje postoperativnog ožiljka.


Dr Đorđe Pejić, specijalista otorinolaringologije i šef odjeljenja za ORL i CFH sa ponosom ističe da je ova procedura prvi put urađena u našoj ustanovi u saradnji sa mr sci dr Aleksandrom Aleksić koja se dugo godina uspješno bavi rinologijom i alergologijom na Klinici za ORL- UKC Banja Luka.


“Bolnica posjeduje kompletnu opremu koja je potrebna za ovakve zahvate. Naš cilj u budućnosti je edukacija i osposobljavanje naših kadrova da ovladaju ovom procedurom kako bismo pružili što kvalitetniju uslugu našim pacijentima, koji su ne samo sa Sarajevko-romanijske regije, nego iz raznih dijelova Republike Srpske”, naglasio je dr Pejić.

Od danas je operaciju sinusa FESS metodom moguće uraditi i u našoj zdravstvenoj ustanovi. Saradnja sa dr Aleksić i Kliničkim centrom RS-a se nastavlja i u budućnosti na obostrano zadovoljstvo.

Filter 2019