Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

Tuševljak: Sraman čin bošnjačkih ekstremista na Vracama

Izvor: Srna

Građani i borci Istočnog Sarajeva razočarani su sramnim ponašanjem i skrnavljenjem spomen-ploče na Vracama koja je po drugi put za kratko vrijeme predmet napada vandala iz Federacije BiH, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Tuševljak je naglasio da je to sraman čin koji ne vodi pomirenju između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

– Dogodilo se opet da su bošnjački ekstremisti posuli farbom spomen-ploču na Vracama koja nikoga ne vrijeđa i predstavlja simbol događaja iz 1992. godine – postrojavanje srpskog stanovništva kako bi se odbranilo od neprijatelja – rekao je Tuševljak.

On je istakao da borci Istočnog Sarajeva imaju strpljenja i poručio da ekstremisti “ne mogu toliko posipati farbom koliko su to borci u stanju ukloniti”.

– Imamo strpljenja za sve. Ali, može se dogoditi i da neko od Srba uzvrati istom mjerom po njihovim spomen-pločama koje vrijeđaju Srbe po Sarajevu, poput onih na Vijećnici ili u Ulici Vase Miskina – rekao je Tuševljak.

On je ukazao da su spomen-obilježja Bošnjaka postavljena širom Republike Srpske koje niko od građana Srpske ne dira.

Tuševljak je poručio da borci Istočnog Sarajeva neće dozvoliti da budu isprovocirani kako bi načinili nešto nepromišljeno.

Večeras je po drugi put u posljednjih osam dana oskrnavljena spomen-ploča na Vracama koju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila 2014. godine.

Spomen-ploča je postavljena nekoliko kilometara od centra Sarajeva, u znak sećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio general Ratko Mladić.

Filter 2019