Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Promovisana knjiga o Stevi Kaluđerčiću

Izvor: SRNA, foto: Foto Vaske

Knjiga “Stevo Kaluđerčić – prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864 – 1948/”, autora Ivane Kuljanin, promovisana je večeras u okviru Trećeg festivala horske muzike “Dani sloge”, koji organizuje Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stevo Kaluđerčić je bio učitelj, pripovjedač, prevodilac, kulturni i politički radnik koji je živio u Sarajevu s kraja 19. i početkom 20. vijeka. Bio je aktivni član “Prosvjete”, napisao je Istoriju srpskog naroda koja je bila udžbenik u osnovnim i građanskim školama sve do 1914. godine.

Kuljaninova je rekla da je zbornik o Kaluđerčiću objavljen ove godine, te da je na njemu radila pune četiri godine.

“Sama ideja da se napravi ovakav zbornik datira još od 2016. godine kada je u izdanju Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu izdata knjiga Pavla Kaluđerčića Sjećanje na ljude i događaja“, navela je ona i dodala da je cijelo poglavlje u toj knjizi posvećeno porodici Kaluđerčić, čija je centralna ličnost Stevo.

foto: Foto Vaske

Ona je podsjetila da je Pavle Kaluđerčić zaposlenima u Matičnoj biblioteci poklonio privatne fotografije svoga djeda, tako da su imali dobar osnov za izložbu koja je imala zapažen rezultat.

“Mi zaposleni u Matičnoj biblioteci smo se potrudili da detaljnije uradimo i zapištemo o Stevi Kaluđerčiću, tako da je ovaj zbornik dokaz naše posvećenosti da ne želimo da zaboravimo ljude koji su mnogo učinili za Srbe u Sarajevu s kraja 19. i početka 20. vijeka”, rekla je Kuljaninova.

Zbornik je podijeljen u nekoliko poglavlja tako da prvi dio sadrži pripovjetke Steve Kaluđerčića, drugi dio njegov prevodilački rad, zatim pedagoške i prosvjetne radove, te govore i izlaganja, kao i šta su drugi ljudi, njegovi savremenici, pisali o njemu.

foto: Foto Vaske

Borjan Mitrović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu je rekao da ova promocija zbornika o Stevi Kaluđerčiću predstavlja odličnu priliku za građane Istočnog Sarajeva da se upoznaju sa istorijom, životom i djelatnošću ovog kulturnog radnika, veoma značajnog za kulturu, književnost i opštu javnu djelatnost Srba u Sarajevu u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka.

Nakon promocije zbornika održan je koncert na kojem su nastupili horovi Somborskog pjevačkog društva “Sombor”, “Sveti car Konstantin i carica Jelena” iz Sombora, “Sveti Roman Melod” iz Subotice i “Sveti Georgije” iz Bečeja.

Gosti iz Vojvodine predstavili su se publici u Istočnom Sarajevu raznovrsnim programom svjetovne muzike.

Dirigent “Sloge” Stefan Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što se već treći put održava festival “Dani sloge”, koji polako prelaze u tradiciju.

“Srpsko pjevačko društvo Sloga već treću godinu organizuje ovaj festival, što nije nimalo lako u uslovima pandemije virusa korona. Uspjeli smo uz mnoge donatore i pod pokroviteljstvom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te mnogih drugih prijatelja hora, da organizjemo ovogodišnji festival”, rekao je Mojsilović.

Nada se da će ovaj festival pomoći u podizanju kulturne horske scene, te omogućiti manjim horovima koji nigđe ne nastupaju da se predstave.

“Već tri festivala smo uspjeli u tome i desetine horova su učestvovale. Najveća nam je radost upravo korist tih ljudi. Ove godine je na festivalu bilo sedam horova”, rekao je Mojsilović.

Pored domaćina “Sloge”, nastupali su i horovi “Sveta Jelena Anžujska” iz Gacka, “Pobratimstvo” iz Foče, Hor fočanske Bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski”.

Mojsilović je napomenuo da će sutra, završnog dana festivala, svi učesnici zajedno u 9.30 časova pjevati tokom Sveta ligurgije u Sabornoj crkvi.

Festival organizuju Srpsko pjevačko društvo “Sloga”, Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a blagoslov je dao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Filter 2019