Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /latinica

Privredni sud nelogičnim uslovima blokira osnivanje firmi

Izvor: capital.ba/ D.Tovilović

Elektrodistribucija Pale mjesecima bezuspješno pokušava da razdvoji djelatnost proizvodnje struje od upravljanja distributivnim sistemom, najviše zbog Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu koji ih neosnovano blokira.
Ovo preduzeće iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske ne može da registruje firmu pod nazivom „Obnovljivi izvori električne energije Bogatići i Mesići“ u sklopu koje bi prema planu poslovale istoimene dvije hidro elektrane i to zbog nelogičnih zahtjeva Suda.

Nakon što je Vlada Republike Srpske u aprilu dala dozvolu „Elektrodistribuciji Pale“ da osnuje preduzeće, Skupština akcionara je u junu donijela Odluku o pokretanju postupka.

Međutim, nekoliko mjeseci posle shvatili su da neće sve ići baš tako lako, a kada je Sud tražio da dopune svoj zahtjev i otklone nedostatke u prijavi, ostali su potpuno zbunjeni.

Naime, Sud je od „Elektrodistribucije Pale“ tražio da od opštine Rogatica dostavi dozvolu za korišćenje imena „Mesići“, a od opštine Trnovo dozvolu da u nazivu novog preduzeća koristi naziv „Bogatići“.

Riječ je o mjesnim zajednicama na području ove dvije lokalne zajednice, a po kojima su hidrocentrale dobile imena.

U „Elektrodistribucije Pale“ dozvole nisu dostavili jer su smatrali da za tim nema potrebe ni osnova, pa je Sud u Istočnom Sarajevu odbio zahtjev za upis u privredni registar.

Uslijedila je žalba Višem privrednom sudu u Banjaluci, koji ju je uvažio i koji je ocijenio kako nije jasno na osnovu čega je Sud u Istočnom Sarajevu donio takav zaključak.


„Nije jasno na osnovu čega je naloženo podnosiocu prijave da dostavi saglasnost opštine Trnovo i Rogatica vezano za korištenje naziva mjesne zajednice, obzirom da naziv društva ne sadrži ime jedinice lokalne samouprave, na šta se osnovano ukazuje u žalbi“, stoji u Rješenju Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Međutim, to nije sve. Okružni privredni sud je tražio i da se dostavi notarski ovjerena Odluku nadzornog odbora društva o imenovanju vršilaca dužnosti članova uprave, što je bilo neizvodivo.

Notarka Jasminka Durmić-Mašić iz Brčkog je odbila da izvrši ovjeru potpisa jer nije bilo pečata. Nije ga ni moglo biti jer preduzeće nije bilo ni registrovano.

Sud je tražio i da se izmjene osnivački akti i da se statut društva uskladi sa Zakonom o privrednim društvima sa napomenom da se ono ne može smatrati javnim preduzećem iako su jasno predočeni dokazi o vlasništvu.

„Nije jasno u kojem dijelu odredbe Osnivačkog akta i Statuta društva nisu u skladu sa Zakonom o privrednim društvima te koje uslove iz Zakona o javnim preduzećima ne ispunjava društvo, zbog čega se ne može smatrati javnim preduzećem“, navodi Viši privredni sud.

U svom Rješenju navodi kako Sud u Istočnom Sarajevu nije dao jasne razloge, upute i obrazloženje o nedostacima u predmetnoj prijavi, pozivom na odgovarajuće zakonske odredbe.

Zbog toga mu je vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Filter 2019