Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

Potraga za osumnjičenim iskorištena za medijski linč porodice generala Savčića

Izvor: SRNA

Marijana Savčić Macan, kćerka generala Milomira Savčića, izrazila je ogorčenje atakom na njenu porodicu koja je doživjela medijski linč nakon akcije policije radi pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo u oktobru 2018. godine.

Macanova je rekla Srni da su federalni mediji, kao i BN Televizija, akcenat stavili na činjenicu da je ona kćerka generala Savčića, a ne na akciju policije u pronalasku ubica policajaca što je, kako kaže, nekorektno i neprofesionalno.

Moj otac je častan čovjek, on ima svoje ima i prezime, a moj suprug svoje. Zašto ih mediji trpaju u jedan koš je drugo pitanje. Ovdje su ciljano pomiješane babe i žabe, odnosno politika i policijska istraga“, navela je Macanova.

Ona je napomenula da radi u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo kao državni službenik, da nije ovlašteno lice, a da joj je u ovom predmetu pretresena kancelarija, za šta je postojao nalog, i da je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ saslušana u svojstvu svjedoka i puštena kući, a ne kao osumnjičena.

“Umjesto da se mediji drže zvaničnih informacija, oni su se okomili na moju porodicu koja je doživjela medijski linč. Mediji su se više bavili politikom, odnosno pričom čija sam ja kćerka, nego razlozima policijske akcije, što je trebalo da bude ključna vijest”, navela je ona.

Pri tome, dodala je, objavljivane su privatne fotografije, brata, njene maloljetne djece, čime su uznemirili porodicu.

“To što su mediji objavili fotografiju moga supruga je u redu, ali mene kao majku maloljetne djece, mog brata i porodice, i to u predmetu koji je jako ozbiljan i koji treba da se profesionalno uradi do kraja u najmanju ruku nije korektno”, navela je Macanova.

Ona je napomenula da nema nikakve zamjerke na rad pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Sipe, ali da su bombastični medijski natpisi kao to da je “uhapšena kćerka ratnog zločinca” i da je “MUP Republike Srpske umiješan u ubistvo policajaca” ne samo netačno, nego i dno medijskog načina izvještavanja, laži i manipulisanja javnošću.

Ona je izrazila sumnju da je ova policijska istraga istovremeno iskorištena i na pritisak u potrazi za generalom Savčićem.

Službenici Sipa u četvrtak, 4.novembra, pretresli su šest lokacija na području Istočno Sarajeva i Pala, te saslušali tri lica u okviru istrage koja se vodi u vezi sa ubistvom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 2018. godine.

Pretresi su izvršeni pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Kantonalnog suda.

Prema navodima medija, Aleksandar Macan sa Pala prvoosuminječeni je za ubistvo sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Filter 2019