Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

Pluća se od korone liječe i do godinu dana: Kakve posljedice na organizam može da ostavi virus?

Izvor: novosti.rs

Svaki pulmolog u Srbiji dnevno bar kod jednog postkovid pacijenta otkrije postojanje embolije pluća, zbog koje se oboljeli hitno upućuje na bolničko liječenje.

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je poslije embolije druga najčešća plućna komplikacija preležanog kovida trajno ožiljavanje plućnog tkiva usljed čega se smanjuje kapacitet pluća, pa se ovim pacijentima kvalitet života drastično mijenja.

U Klinici za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije već skoro pola godine svakog utorka radi posebna postkovid ambulanta, pa praktično u ovoj ustanovi imaju i najviše iskustva sa odloženim posljedicama infekcije koronom. Ohrabrujuće je, ipak, da se pluća nakon kovida kod većine pacijenata u potpunosti oporave:

– Nekima je za oporavak potrebno mjesec dana, a pojedinima čak i cijela godina, ali je bitno što do oporavka na kraju dođe – kaže dr Stjepanović, pišu Novosti.
– Ono što je definitivan zaključak jeste da je infekcija kovidom nepredvidiva, jer vidjeli smo da može da dovede do životno ugrožavajućih komplikacija i kod potpuno zdravih osoba. Nedavno smo od embolije pluća liječili mladića od 27 godina, koji je u kućnim uslovima preležao blagi oblik kovida.

Tegobe koje pacijente upućuju u postkovid ambulante su otežano disanje, brzo zamaranje, opšta malaksalost.

– Na preglede nam dolaze sa već urađenom osnovnom biohemijom, a mi ih zavisno od tegoba upućujemo na radiografiju grudnog koša, skener pluća, radimo im spirometriju i difuzioni kapacitet pluća. Dakle, primjenjujemo skoro cjelokupnu neinvazivnu plućnu dijagnostiku da bi utvrdili njihov pulmološki status.

Pomoć pulmologa u postkovid ambulanti Klinike za pulmologiju svakog utorka potraži u prosjeku 30 pacijenata.

– Dominirajuće tegobe su ožiljavanje plućnog tkiva, koje se kod nekih pacijenata vremenom regeneriše, dok kod određenog broja ove promjene ostaju trajne i dovode do slabljenja kapaciteta pluća – kaže dr Stjepanović.

– Njima za oporavak propisujemo terapiju kortikosteroidima, oralno ili inhalaciono. Veoma je važna i terapija koju propisuju specijalisti fizikalne medicine, a koja podrazumijeva vježbe za jačanje muskulature i specijalne vježbe disanja.

Doktor Stejpanović kaže da je najteža pulmološka komplikacija poslije preležanog kovida embolija pluća.

– Ovo stanje nastaje kada se usled tromba začepi neka od grana plućne arterije. To je zapravo plućni infarkt, čiji simptomi nastaju iznenada i vremenom se samo pogoršavaju.

Pacijent ispoljava bol u grudima, počinje da gubi dah, poblijedi u licu i srce mu se uzlupa.

Filter 2019