Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

PALE: Uručena vrijedna donacija Centru za helenističke studije

Izvor: SRNA

Ambasador Grčke u BiH Dimitros Papandreu uručio je danas vrijednu novčanu donaciju Centru za helenističke studije na Filozofskom fakultetu na Palama.

Ambasador Papandreu rekao je novinarima da ga raduje što su počeli projekat uvođenja kursa grčkog jezika u okviru helenskog centra za kojim postoji veliko interesovanje.

“Kurs grčkog jezika podržava ambasada Grčke u BiH, a učenje grčkog jezika na Palama samo je jedna od aktivnosti koju smo započeli i planiramo da sprovedemo u djelo”, izjavio je Papandreu.

On je istakao da su današnju posjetu iskoristili da uruče novčanu pomoć za dalji rada Centra i dodao da će grčka ambasada nastaviti da pruža podršku, što je nazvao dobrom karakterističkom izuzetno dobrih odnosa dvije zemlje i dva naroda.

Papandreu je drago što je rukovodstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na čelu sa dekanom Dragom Mastilovićem, prodekanima Ognjenom Kurtešom i Vladanom Bartulom i cjelokupnim nastavničkim osobljem raspoloženo da učestvuju u zajedničkoj saradnji, projektima, koji će nastaviti da jačaju.

Rukovidilac Centra za helenske studije na Filozofskom fakultetu na Palama Vladan Bartula zahvalio se ambasadoru i rekao da će donaciju usmjeriti za kupovinu projektora, laptopa i ostalog šta im je potrebno da bi kompletnu prostoriju opremili.

Bartula je rekao da je grčki jezik u temelju evropske kulture i civilizacije i da njegovo izučavanje mnogo znači polaznicima, da sve to rade zajedno sa grčkom ambasadom u BiH i Helenskom fondacijom čiji je on predstavnik, a ta saradnja ide preko Beograda.

On je dodao da je to samo jedna od aktivnosti koju sprovodi Filozofski fakultet i Centar za helenske studije, navodeći da će zajedno sa ambasadom pripremiti i saradnju sa Muzejom manastira Žitomislić u Mostaru.

Bartula podsjeća da je ambasada Grčke u BiH prije nekoliko mjeseci uručila donaciju u vidu knjiga za pokretanje Centra za izučavanje grčkog jezika, a ista donacija stigla je i od Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, na čemu su veoma zahvalni.

Polaznik početnog kursa grčkog jezika Miljan Popić zahvalio je ambasadoru Papandreu za podršku koju pruža zajedno sa grčkom ambasadom radi njegovanja prijateljskih odnosa dva naroda.

Filter 2019