Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

OŠ Pale: Učenici prikupljaju PET ambalažu

Izvor: Srna, foto: Opština Pale

Osnovna škola „Pale“ pokrenula je na Palama akciju prikupljanja plastične /PET/ ambalaže s ciljem očuvanja životne sredine, koja će trajati do maja iduće godine, a za samo tri sedmice prikupili su 300 kilograma otpada.

Direktor škole Aleksandar Rajić rekao je novinarima da će dva odjeljenja koja prikupe najviše ambalaža biti nagrađena izletom u maju.

„Akcija je prevazišla naša očekivanja, a pokrenuta je u okviru projekta Eko škola Ambasade Švedske u BiH. Mi smo jedna od 26 osnovnih škola u BiH koja je obuhvaćena ovim projektom. Ideja je da pokušamo animirati što više djece. Pozvali smo u pomoć i druge dvije škole sa područja lokalne zajednice, Opštinsku upravu i komunalno preduzeće da se pridruže i oni su to podržali“, naveo je Rajić.

On je istakao da sve ne bi mogli uraditi bez preduzeća „Milkus“ koji odvozi i otkupljuje PET ambalažu, a od prikupljenog novca biće organizovan izlet.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Žarko Čović rekao je da značaj ove akcije višestruk, te naveo da će danas po centru Pala biti postavljeni kontejneri za odlaganje PET otpada.

„Djeca će u okviru ove akcije obezbijediti izlete u prirodi i razvijati svijest o očuvanju životne sredine, te tako apelovati i da ostali sugrađani pravilno odlažu PET ambalažu“, naveo je Čović.

Akciju je podržalo i paljansko Komunalno preduzeće, čiji je direktor Bogdan Klačar rekao da je izuzetno značajno što su ovu aktivnost pokrenula djeca, koja su nosioci svih pozitivnih promjena u društvu.

Klačar je istakao da će djeca uticati na starije da mijenjaju loše navike, te napomenuo da PET ambalaža zauzima najviše prostora na deponijama, ima najviše negativnog uticaja po životnu sredinu i potrebno je pripremiti za reciklažu.

„Na području opštine Pale, sa svim mjesnim zajednicama, ukupno ima 7.000 domaćinstava, tu su i privredni subjekti, tako da bismo, uz trenutnu cijenu otkupa PET ambalaže, svakodnevnim prikupljanjem ovog otpada sigurno uštedjeli jednu prosječnu platu u Srpskoj“, naveo je Klačar.

Učenici VI-2 razreda Osnovne škole „Pale“ do sada su prikupili najviše flaša, te apelovali da se građani pridruže ovoj akciji.

Filter 2019