Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /латиница

Отворена изложба поводом ослобођења Сарајева 1918.

Извор: СРНА

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву вечерас је отворена изложба “Шумадијска дивизија 1914-1918”, поводом 6. новембра 1918. године, када је српска војска ослободила Сарајево.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је новинарима да изложба обухвата архивске документе, фотографије славне Друге српске армије која је под командом војводе Степе Степановића започела ослобађање западних српских крајева и када је 14 пук Тимочке дивизије под командом потпуковника Живана Ранковића ушао у Сарајево и прекинуо вишевјековно ропство српског народа.

“Тада је прекинута аустроугарска окупација БиХ, а знамо да је прије тога била и турска окупација”, напоменуо је Мастиловић.

Он је захвалио колегама из Народног музеја из Краљева који су имали добру вољу да се изложба организује на Палама и на тај начин обиљеже значајну годишњицу ослобађања Сарајева, датум који се не смије никада заборавити.

Према његовим ријечима, треба његовати културу памћења и не заборавити хероје Тимочке дивизије, Шумадијске дивизије и Друге српске армије који су ослободили ове крајеве 1918. године.

Он је додао да је на позив Народног вијећа Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца за БиХ, српска војска ушла на простор БиХ и започела ослобађање.

Доцент на Филозофском факултету у Нишу Дејан Антић каже да је организовање оваквих изложби веома значајно како би се сви подсјетили на херојство предака и да би потомцима показали значај борбе за слободу и колико је некада била присутна љубав према отаџбини.

“Отварање изложбе на којој се налазе архивски документи, писани докумети, војничке песме, реплике пуковских застава су дио пројекта Интегрисање јужних, централних и западних српских земаља које сам са деканом Мастиловићем тако назвао из разлога јер српски народ, уколико је немогуће да се политички уједињује, бар раде на културном, духовном и повезивању на образовном плану”, рекао је Антић.

Према његовим ријечима, изложба је одлична прилика да се грађани Источног Сарајева упознају о не тако давном историји српског народа, када је око 1.300.000 Срба страдало од 1914-1918. године.

Антић је подсјетио и да у Другом свјетском рату број жртава премашује милион, те да је и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату српски народ страдао.

Он је нагласио да се из тог разлога треба његовати национални идентитет српског народа, нарочито на оним просторима гдје је српски национални корпус угрожен.

Кустос Народног музеја из Краљева Немања Трифуновић каже да је Шумадијска дивизија представљала једну од дивизија војске Краљевине Србије која се у току великог рата налазила у саставу Друге армије којом је командовао генерал, а касније војвода Степановић.

Он каже да се херојство јунака Шумадијске дивизије показало и у биткама на Церу, на Колубари, нарочито приликом чувања одступнице српских снага која се повлачила путем Ибра и Косова и Метохије ка Албанији и острву Крф.

Трифуновић наглашава да је велики значај Шумадијске дивизије чији је ратни пут првог и другог позива прошао кроз све битке које је водила српска војска.

Filter 2019