Sat. Dec 4, 2021
ћирилица /latinica

Oskrnavljena spomen ploča na Vracama

Izvor: FILTER/M.K.

Spomen-ploča koja je postavljena na Vracama, danas je oskrnavljena. Sve se dešava 10-ak dana nakon pritisaka iz Sarajeva da se ploča ukloni.

Treba pomenuti da na ovom mjestu stoji sedam godina ali da je na meti vandala bila i 2014. godine.

Raskrsnica na kojoj se ploča nalazi pokrivena je kamerama, pa više detalja očekujemo sutra od Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Foto: RTVIS

Početkom novembra ova ploča iznenada je postala predmet velikog interesovanja sarajevske javnosti, iako je postavljena prije sedam godina.

Naime, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine i to u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio general Mladić.

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je 04. novembra ove godine inicijativu delegata Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da naloži skidanje ove spomen-ploče.

Uslijedile su reakcije iz Istočnog Sarajeva.

Podsjećamo, 05. novembra gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da niti on, niti ijedan načelnik opštine neće dozvoliti uklanjanje Spomen ploče na Vracama posvećene srpskom narodu.

“Nećemo dozvoliti uklanjanje table koja ne vrijeđa nikoga, jer su se na tom mjestu okupili ljudi koji su branili svoja ognjišta, nego ćemo još dostojnije i adekvatnije obilježiti takva mjesta, bez namjere da time ugrozimo bilo koji narod”, poručio je Ćosić, reagujući na odluku Gradskog vijeća Sarajeva.

Ćosić je upitao šta reći na ovakve odluke Gradskog vijeća nakon što im je, kao gradonačelnik i stanovnik grada, ukazao na činjenicu da vrijeđaju i kvalifikuju cijeli jedan narod tablama u centru grada promjenama naziva ulica.

“Kada sam ih pozvao na normalan razgovor o tome nikad se nisu udostojili da pismeno odgovore, niti su se ikada udostojili da bilo kakvu aktivnost povedu o tome, vrijeđaju nas sa odlukom da na Kazanima postavljaju table na kojima ne piše ko je ubio te Srbe, ni kada, ni kako”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je ocijenio da to, ko zna koji put, govori o svoj njihovoj perfidnosti i namjeri da budu oslonjeni na uticaj međunarodne zajednice i na tome da će im neko rješavati probleme.

“Radi se o tabli koja ni na koji način nije u nadležnosti Gradskog vijeća u Sarajevu, ni na koji način nisu oni ti koji će je sklanjati i kao čovjek ne mogu da shvatim da to nekog vrijeđa”, napomenuo je Ćosić.

On je rekao da i Srbe vrijeđaju mnoge stvari u Sarajevu, ali da trpe, dok Bošnjaci traže intervenciju OHR-a.

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo saopštila je da spomen-ploča na Vracama nikoga ne vrijeđa i da simbolizuje događaj iz proteklog građanskog rata.

Iz ove organizacije su osudili inicijativu delegata u Skupštini grada Sarajeva Alme Čengić upućenu OHR-u da se ukloni spomen-ploča na Vracama

“Spomen-ploča se nalazi na teritoriji Republike Srpske po gruntu opštine Istočno Novo Sarajevo, a postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, koja je ponosna jer je tom događaju prisustvovao komandant glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić”, navodi se u saopštenju Boračke organizacije.

Iz Boračke organizacije ističu da je spomen-ploča na Vracama posvećena samoorganizovanom narodu opštine Novo Sarajevo s ciljem odbrane srpskog stanovništva od paravojnih muslimanskih jedinica koje su uveliko bile oranizovane od 1990. godine i djelovale na područiju grada Sarajeva tako što su već pripremale spiskove Srba za odstrel i progon.
 
Članovi Boračke organizacije kažu da su spremni da razgovaraju o uklanjanju postavljenih spomen-ploča u gradu Sarajevu koje vrijeđaju srpski narod

Filter 2019