Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Оскрнављена спомен плоча на Врацама

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

Спомен-плоча која је постављена на Врацама, данас је оскрнављена. Све се дешава 10-ак дана након притисака из Сарајева да се плоча уклони.

Треба поменути да на овом мјесту стоји седам година али да је на мети вандала била и 2014. године.

Раскрсница на којој се плоча налази покривена је камерама, па више детаља очекујемо сутра од Полицијске управе Источно Сарајево.

Фото: РТВИС

Почетком новембра ова плоча изненада је постала предмет великог интересовања сарајевске јавности, иако је постављена прије седам година.

Наиме, Борачка организација Источно Ново Сарајево поставила је 2014. године и то у знак сјећања на војну смотру коју је на томе мјесту маја 1992. године извршио генерал Младић.

Градско вијеће Сарајева усвојило је 04. новембра ове године иницијативу делегата Алме Ченгић којом се захтијева од ОХР-а да наложи скидање ове спомен-плоче.

Услиједиле су реакције из Источног Сарајева.

Подсјећамо, 05. новембра градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да нити он, нити иједан начелник општине неће дозволити уклањање Спомен плоче на Врацама посвећене српском народу.

“Нећемо дозволити уклањање табле која не вријеђа никога, јер су се на том мјесту окупили људи који су бранили своја огњишта, него ћемо још достојније и адекватније обиљежити таква мјеста, без намјере да тиме угрозимо било који народ”, поручио је Ћосић, реагујући на одлуку Градског вијећа Сарајева.

Ћосић је упитао шта рећи на овакве одлуке Градског вијећа након што им је, као градоначелник и становник града, указао на чињеницу да вријеђају и квалификују цијели један народ таблама у центру града промјенама назива улица.

“Када сам их позвао на нормалан разговор о томе никад се нису удостојили да писмено одговоре, нити су се икада удостојили да било какву активност поведу о томе, вријеђају нас са одлуком да на Казанима постављају табле на којима не пише ко је убио те Србе, ни када, ни како”, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Он је оцијенио да то, ко зна који пут, говори о свој њиховој перфидности и намјери да буду ослоњени на утицај међународне заједнице и на томе да ће им неко рјешавати проблеме.

“Ради се о табли која ни на који начин није у надлежности Градског вијећа у Сарајеву, ни на који начин нису они ти који ће је склањати и као човјек не могу да схватим да то неког вријеђа”, напоменуо је Ћосић.

Он је рекао да и Србе вријеђају многе ствари у Сарајеву, али да трпе, док Бошњаци траже интервенцију ОХР-а.

Борачка организација Источно Ново Сарајево саопштила је да спомен-плоча на Врацама никога не вријеђа и да симболизује догађај из протеклог грађанског рата.

Из ове организације су осудили иницијативу делегата у Скупштини града Сарајева Алме Ченгић упућену ОХР-у да се уклони спомен-плоча на Врацама

“Спомен-плоча се налази на територији Републике Српске по грунту општине Источно Ново Сарајево, а поставила ју је Борачка организација Источно Ново Сарајево, која је поносна јер је том догађају присуствовао командант главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић”, наводи се у саопштењу Борачке организације.

Из Борачке организације истичу да је спомен-плоча на Врацама посвећена самоорганизованом народу општине Ново Сарајево с циљем одбране српског становништва од паравојних муслиманских јединица које су увелико биле оранизоване од 1990. године и дјеловале на подручију града Сарајева тако што су већ припремале спискове Срба за одстрел и прогон.
 
Чланови Борачке организације кажу да су спремни да разговарају о уклањању постављених спомен-плоча у граду Сарајеву које вријеђају српски народ

Filter 2019