Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

NEVESINJE: Promovisana knjiga o mitrovdanskim odbranama

Izvor: SRNA

Promocijom knjige “Odsudna odbrana”, istoričara Predraga Loza u Nevesinju je počelo obilježavanje mitrovdanskih svečanosti kojima se proslavlja Dan opštine i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske, a u čast mitrovdanskih bitaka iz 1992. i 1994, godine koje su se vodile na nevesinjskom ratištu.

Knjiga je dio šireg projekta Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica o dešavanjima u Hercegovini u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i sudbonosnim danima novembra 1992. i 1994. godine, kada je sačuvana istočna Hercegovina.

Autor knjige, istoričar Predrag Lozo, kaže da je odbranu Hercegovine u mitrovdanskim ofanzivama u novembru 1992. i 1994. godine stavio u istoriografski kontekst napora za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

“Knjiga je zasnovana na izvornoj dokumentaciji i građi, kao i na izjavama svjedoka”, rekao je Lozo sinoć na promociji i dodao da mu je želja da ova publikacija postane uspomena na borce i junake Mitrovdana, na one koji su stradali, ali i one koji danas svjedoče šta se dešavalo tih sudbonosnih novembarskih dana.

Načelnik opštine Milenko Avdalović pohvalio je trud autora, istakavši značaj sakupljenih dokumenata i originalnih zapisa koji će posvjedočiti o svemu što se dešavalo u toku ratnih godina.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac zahvalio je zemljaku što je lik i djelo junaka koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine pretočio u pisanu riječ i tako doprinio da herojska borba ne padne u zaborav.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa u Domu kulture “Nebojša Glogovac” nastupile su etno-grupe “Simonida” i “Sveti Dimitrije”, pjesnik Jovan Bratić i narodni guslar Miroslav Šiljegović. Učenica nevesinjske osnovne škole Ivana Đerić govorila je stihove svoje pjesme koja je pobijedila na konkursu opštinske Boračke organizacije o temi Mitrovdana.

Obilježavanje Mitrovdana, Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije biće nastavljeno danas Svetom arhijerejskom liturgijom, pomenom i polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja.

Obilježavanje Mitrovdana u Nevesinju organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.

Filter 2019