Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

Najava projekcija filma o humanosti Holanđanke Jeni Ligtenberg

Izvor: Srna

KinotekaRepublike Srpske i Matična biblioteka Istočno Sarajevo, organizuju 18. i 19. novembra projekcije dokumentarnog filma „Jeni, malo svjetlo sa Zapada“, reditelja Slobodana Simojlovića, posvećenog Holanđanki Jeni Ligtenberg, koja je tokom minulog rata boravila u humanitarnoj misiji na Palama.

Film je snimljen po knjizi „Ratni dnevnik Pale 1993-1995“ koju je napisala Jeni Ligtenberg, a priredio akademik Mirko Šošić.

„Knjiga predstavlja dragocjeno i nepristrasno svjedočanstvo o ratu na našim prostorima, iz ugla holandske apotekarke koja je došla u humanitarnu misiju 1993. godine i ostala sve do 1995. Dokumentarni film prati knjigu-dnevnik i bolje nas upoznaje sa likom i djelom Jeni Ligtenberg, koja je ratne godine provela na Palama i tokom tog perioda napisala dnevnik“, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

Jeni Ligtenberg je bila apotekarka i humanista iz Holandije, te organizator brojnih donacija lijekova i medicinskog materijala tokom rata.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović, izjavio je ranije Srni da je film urađen na osnovu knjige koju je štampala Matična biblioteka Istočno Sarajevo, jer su željeli da se oduže Jeni za sve dobro što je učinila za srpski narod.

Lalović navodi da je Jeni, došavši na Pale, zatekla drugačiju sliku, zavoljela srpski narod i ostala do kraja rata.

Film će biti prikazan u četvrtak, 18. novembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19.00 časova.

Druga projekcija biće održana u petak, 19. novembra u Kulturnom centru Pale sa početkom u 19.00 časova.

Filter 2019