Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

Medicinski tehničari – stub zdravstvene ustanove

Izvor: Srna

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija izjavio je da su medicinski tehničari stub i jedan od oslonaca ove ustanove, te da bez njihovog predanog rada ne bi bili u mogućnosti da kvalitetno organizuju posao.
“Bez medicinskih tehničara ne bismo mogli ni da realizujemo sve ono što planiramo u skladu sa našim mogućnostima, a s ciljem razvoja ove ustanove u narednom periodu. Pacijenti kada govore o iskustvima tokom posjete ili boravka u ovoj ustanovi uglavnom govore o ljubaznosti, njezi, te radu medicinskih tehničara, koliko i samih doktora”, rekao je Šešlija novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je u okviru manifestacije povodom obilježavanja vijeka postojanja bolnice u Kasindolu organizovan okrugli sto o edukaciji medicinskih sestara i tehničara o temama “Mentorstvo i komunikacija u sestrinstvu” i “Bolesnik kao objekat liječenja”.

Glavna medicinska sestra u Bolnici “Srbija” Borjana Petrović istakla je da je obilježavanje jubileja značajno za ovu zdravstvenu ustanovu, jer su se proteklih 100 godina generacije ljekara i medicinskih sestara mijenjale, ali su svi imali isti cilj, a to je da se posvete njezi pacijenta.

“Nastojalo se svih ovih godina da se radi na poboljšanju uslova i sada mogu sa ponosom da kažem da je puno drugačije nego što je bilo i nadamo se da ćemo i dalje raditi na unapređenju sestrinstva, njege i svega ostalog”, navela je Petrovićeva.

Ona je rekla da Bolnica trenutno ima 187 medicinskih sestara i tehničara, dodajući da je menadžment prepoznao potrebu za ovim kadrom tokom pandemije, te je primljeno 47 tehničara.

Predsjednik Saveza medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Gospava Pejić naglasila je da je srećna što je, poslije dugog i teškog perioda pandemije, ponovo omogućeno medicinskim sestrama da se edukuju, te dodala da ima mnogo mladog kadra.

“Danas počinjemo sa edukacijom, a ovaj okrugli sto biće platforma za pripremanje edukacija medicinskih sestara u Bolnici Srbija za sljedeću godinu”, navela je Pejićeva.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za sestrinstvo Mirjana Janković čestitala je jubilej Bolnici i istakla da su medicinske sestre i tehničari kroz istoriju ove zdravstvene ustanove pokazali veliki značaj u pružanju zdravstvene zaštite i njege kako u ratnim vremenima tako i tokom pandemije virusa korona.

Prema njenim riječima, trenutno u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ima 6.500 medicinskih sestara i tehničara svih profila.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite radi na dodatnom profesionalnom usavršavanju medicinskih sestara i tehničara uz podršku projekta Jačanje sestrinstva u BiH. Ministarstvo je u posljednje vrijeme donijelo niz zakonskih i podzakonskih akata koji se tiču medicinskih sestara i tehničara, koji su definisali njihovu profesiju. Radi se na izradi standardnih operativnih procedura i standardizaciji naše sestrinske profesije”, istakla je Jankovićeva.

Ona je izrazila nadu da će pružanje usluga zdravstvene zaštite pacijentima biti što kvalitetnije, standardizovanije i profesionalnije.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada Republike Srpske ponosni su na doprinos medicinskih sestara koje su se prilagodile raznim reorganizacijama koje su uslijedile zbog pandemije virusa korona”, rekla je Jankovićeva.

U okviru obilježavanja 100 godina postojanja bolnice u Kasindolu sutra u 9.30 časova biće održan simpozijum posvećen masovnim nezaraznim bolestima, a izjave za novinare predviđene su za 10.00 časova. Od 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana akademija povodom obilježavanja ovog jubileja.

Filter 2019