Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

Kostović: Paradoks – FBiH slavi praznike koji poništavaju jedni druge

Izvor: Srna

Uporno insistiranje političkog Sarajeva da 25. novembar slavi kao takozvani dan državnosti BiH predstavlja svojevrsni paradoks, jer se na taj način u Federaciji BiH /FBiH/ kao “državni” praznici slave događaji koji poništavaju jedni druge, rekao je Srni istoričar iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Kostović.
“Preteča današnje Parlamentarne skupštine BiH bilo je predstavničko, zakonodavno i izvršno tijelo Narodnooslobodilačkog pokreta u BiH, ZAVNOBiH”, podsjeća Kostović.

Ne uzimajući u obzir legitimitet tog tijela koji je upitan, kaže Kostović, činjenica je da su 25. novembra 1943. usvojeni postulati na kojima je kasnije počivala Socijalistička Republika BiH, a to je da BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska zajednica u kojoj će biti obezbijeđena puna ravnopravnost svih.

“U isto vrijeme, u dijelu FBiH redovno slave i 1. mart 1992. godine, kada je odlučeno da će ova zemlja da počiva na preglasavanju i nepoštovanju prava onih koji budu u manjini. Ne znam kako to nazvati nego kao krizu identiteta i nemogućnost ili nesposobnost da se shvate politički procesi”, rekao je Kostović, koji je i aktuelni zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo.

Pomenuti datum obilježava se samo u jednom dijelu BiH, odnosno u dijelu FBiH, što se u Republici Srpskoj već duži niz godina doživljava kao jasna namjera političkog Sarajeva da se uspostavljanjem 25. novembra kao takozvanog dana državnosti BiH apsolutno diskriminiše srpski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH svake godine povodom takozvanog dana državnosti BiH bude upriličen prijem, kojem su domaćini bošnjački i hrvatski članovi, ali nikad nijedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije prisustvovao tom događaju.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Filter 2019