Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /latinica

ISTOČNO SARAJEVO: Dogovoreno zajedničko djelovanje

Izvor: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović istakao je da je sačinjen detaljan plan o zajedničkom djelovanju na područjima zahvaćenim današnjim poplavama.

“Svim građanima koji su pogođeni ovim poplavama omogućićemo da što brže iz objekata izbace vodu, isuše ih i popišu, te da se vidi kolika je šteta”, rekao je on novinarima nakon vanrednog sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada.

Novitović je poručio građanima da i u ovakvim situacijama, ne samo lokalne zajednice nego i Vlada Republike Srpske i sve instituciije stoje uz njih.

On je dodao da su zajednički uspjeli da se oragnizuju, da se smanji šteta i da se sanira ono što je moglo da se uradi u 24 časa.

Novitović je dodao da je potrebno odrediti koje su saobraćajnice, škole i drugi objekti gđe se mora intreventno đelovati.

Prema njegovim riječima, ohrabruju pozivi načelnika i gradonačelnika drugih lokalnih zajednica koje nisu izložene riziku poplave i nemaju ovakvu nepogodu na svojoj teritoriji, a spremi su da pruže pomoć poplavljenom stanovništvu u ovim opštinama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo sistemom koordinacije među opštinama koja se manifestuje kroz saradnju sa Republičkom upravom civilne zaštite.

“Pridružili su se Teritorijalna vatrogasna i spasilačka jedinica, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i mnogobrojni volonteri”, rekao je Ćosić i pozvao sugrađane da se pridruže i pomognu.

Ćosić je naveo da je obezbijeđena i pomoć nekih privatnih kompanija, koje su ustupile mehanizaciju.

On je rekao da je vodostoj rijeke Željeznice i Kasindolske rijeke u opštini Istočna Ilidža, kao i rijeke Prače u opštini Pale veoma brzo narastao zbog povećanja vodostaja manjih rijeka.

“Voda je vrlo brzo krenula prema domaćinstvima, ali je vrlo brzo uništila i putnu infrastrukturu, posebno u opštinama Trnovo, Istočna Ilidža i Pale”, rekao je Ćosić i dodao da je manja šteta evidentirana i u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je istakao da je sistem uređenja korita rijeke Željeznice, koji je ranije započet, zakazao, te da je na večerašnjem sastanku dogovoreno da to mora biti prioritet, jer uz Željeznicu, u naselju Vojkovići, živi oko 5.000 stanovnika.

On je rekao da će materijala šteta biti popisana i po domaćinstvima, ali i na putnoj infrastrukturi.

Ćosić je rekao da očekuje da će Vlada Republike Srpske iz Kompezacionog fonda iznaći sredstva za nadoknadu štete, kao što je bio slučaj i do sada za pomoć u drugim lokalnim zajednicama

Filter 2019