Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

ISTOČNA ILIDŽA: Uručene stipendije za deficitarna zanimanja

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović uručio je danas jednokratne stipendije u iznosu od 500 KM za devet studenata deficitarnih zanimanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Božović je novinarima rekao da su stipendije dodijeljene u skladu sa Pravilnikom za dodjeli studentskih stipendija i u saradnji sa Univerzitetom Istočno Sarajevo.

On je pojasnio da je deset studenata predviđeno za stipendije, ali da je jedan od nominovanih odustao.

“Na zahtjev Univerziteta opština Istočna Ilidža predvidjela je sredstva za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja koja po upisnoj politici procijeni Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Pravilnikom je definisano da Univerzitet svake godine predloži deset studenata koji bi od opštine Istočna Ilidža dobili jednokratnu stipendiju u iznosu od 500 KM”, rekao je Božović.

On je napomenuo da shodno Pravilniku, studenti kojima su dodijeljene stipendije treba da dolaze sa području Istočnog Sarajeva i nisu striktno vezani za opštinu Istočna Ilidža.

“Meni kao načelniku i Univerzitetu je jako važno da broj studenata koji svake godine upisuje fakultete iz godine u godinu bude sve veći.
Kao neko ko je diplomirao na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mogu da kažem svim budućim studentima da nema niti jednog razloga da po svoje znanje idu bilo gdje drugdje”, rekao je Božović.

On je dodao da bi sve lokalne zajednice u Istočnom Sarajevu u svojim budžetima da, bez obzira na stipendiranje studenata, planiraju i sredstva za podršku Univerziteta.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu je stub opstanka svih nas na ovim prostorima”, dodao je Božović.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić zahvalio je načelniku Božoviću i opštini Istočna Ilidža koji su današnjim gestom potvrdili njihovu opredijeljenost za opstanak i razvoj Univerziteta.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima strateški značaj za Republiku Srpsku. Na ovaj način se zaustavlja odliv studenata sa ovog Univerziteta. Demografski pokazatelji su zaista vrlo upozoravajući i ne idu nam u prilog. Sama činjenica da smo 2010. godine upisali 10.500 studenata na dva javna i privatne univerzitete a 2020. godine 5.403 studenta je vrlo upozoravajuća”, ukazao je Kulić.

On je dodao da su procjene demografa da će se ta brojka i dalje smanjivati za nekih 20 do 21 odsto.

“Na ovaj način, dodjelom stipendija ćemo zadržati studente na našim Univerzitetima. Posebna pažnja se mora obratiti na deficitarna zanimanja i studijske programe koji su jako važni za identitet Republike Srpske i srpskog naroda”, dodao je Kulić.

Student prve godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Maja Stanišić izrazila je zahvalnost što je opština Istočna Ilidža izašla u susret i omogućila ove jednokratne stipencije.

“Opština nas ovim stipendijama bodri i pokazuje da je uz nas tokom studija”, rekla je Stanišićeva.

Student Mašinskog fakulteta Boris Ristović izrazio je zahvalnost za stipendiju ističući da predstavlja veliku podršku njegovom daljem školovanju.

“Ovakva stipendija nam je inspiracija i podrška za dalje školovanje”, dodao je Ristović.

Filter 2019