Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Zeljković i ostali se žale na ugrožavanje ljudskih prava: Osumnjičeni u aferi “Korona ugovori” pisali Ustavnom sudu BiH

Izvor: srpskainfo.com

Branislav Zeljković, bivši v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostali osumnjičeni u aferi “Korona ugovori” uputili su u međuvremenu nekoliko apelacija Ustavnom sudu BiH u kojima ističu da su im ugrožena ljudska prava zbog hapšenja i pritvora.

Miloš Stevanović, čija advokatska kancelarija zastupa osumnjičene Slavka Bojića i Sašu Markovića, izjavio je za Srpskainfo da su podnesene po dvije apelacije pred Ustavnim sudom BiH, piše Srpskainfo.

– Prva apelacija podnesena je odmah nakon što je našim klijentima određen pritvor pred Okružnim sudom Banjaluka. Apelacijom smo tražili da Ustavni sud BiH utvrdi da postoji kršenje ljudskih prava, odnosno pravo na ličnu slobodu i sigurnost, te pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim stvarima i druga prava u vezi sa krivičnom postupkom – objasnio je advokat Stevanović za Srpskainfo.

Dodaje kako je druga aplelacija podnesena takođe u ime Markovića i Bojića, a tiče se identičnih povreda ljudskih prava, u vezi sa poslednjim produženjem pritvora.

– Apelacijama su tražene i privremene mjere momentalnog puštanja iz pritvora, ali se Ustavni sud BiH o tome nije još izjasnio, niti su odbrane do sada dobile odluke o ovome. Prema našim saznanjima Ustavni sud je u postupku odlučivanja po ovim apelacijama. Odbrana Zeljkovića nam je potvrdila da su i oni podnijeli apelaciju i tražili momentalno puštanje na slobodu, uz snažnu argumentaciju koja se poklapa sa našim stavovima – naveo je advokat Stevanović.

Ujedno je podsjetio da je za branjenike pritvor zatražen zbog uticaja na svjedoke i uznemirenja javnosti.

– Istraga je u velikoj mjeri odrađena, barem po našim saznanjima, ostalo je još nekoliko svjedoka da budu saslušani. Ponovo ističem da nema razloga za produženje pritvora posle 15. decembra ove godine, te ćemo mi tražiti da oni budu pušteni, po mogućnosti i ranije – izjavio je Stevanović za Srpskainfo.

Posebno je istakao što je advokatski tim odbrane ozbiljno zabrinut zbog lošeg zadravstvenog stanja Slavka Bojića.

– Bojić ne prima terapiju koju je inače dobio za leukemiju u Njemačkoj. Zatražili smo da se urade dodatna zdravstvena vještačenja kako bi sudu dokazali da njegov boravak u pritvoru može imati velike posljedice na njegov život. Odbrana će obavještavati medije o daljim dešavanjima – zaključio je advokat Miloš Stevanović.

Republičko javno tužilaštvo sumnjiči Zeljkovića, Dragana Dubravca, direktora firme „Promeding“, Slavka Bojića, direktora firme „Prokontrol“ i Sašu Markovića, vlasnika turističke agencije „Travel for fan“ za zloupotrebu službenog položaja. Zloupotreba je “teška” 790.000 maraka, a ukoliko se tokom budućeg krivičnog postupka dokaže krivica Zeljkoviću i saučesnicima prijeti do 15 godina zatvora.

U nastavku akcije kojom rukovodi Republičko javno tužilaštvo u aferi “Korona ugovori” u oktobru su uhapšeni su i Mladen Gajić, direktor JZU bolnica “Sveti apostol Luka” i Vladimir Vuletić, vlasnik prodavnice za prodaju oružja “A.R.M.S. sistemi”. Gajiću je nakon hapšenja bio određen pritvor, dok je Vuletić pušten da se brani sa slobode.

Pritvor je određen zbog uticaja na svjedoke, odnosno opasnosti da će osumnjičeni uništiti ili sakriti dokaze bitne za krivični postupak, ukoliko se budu branili sa slobode.

Zeljković i ostali, osumnjičeni su da su od 25. marta do 25. maja prošle godine iskoristili vanredno stanje proglašeno zbog pandemije virusa korona, te u dva odvojena slučaja oformili konzorcijum firmi, koji je učestvovao na pregovaračkim tenderima Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Materijalna šteta koju su prema informacijama iz tužilaštva, počinili osumnjičeni iznosi 790.000 KM.

U oba slučaja kako su navode iz RJT na gotovo identičan način su izvučene pare iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U prvom slučaju, Slavko Bojić, direktor firme „Prokontrol“ i Dragan Dubravac, direktor firme „Promeding“, zaključili su ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski sa JZU Institut za javno zdravstvo RS. Osumnjičeni su bili svesni da „Prokontrol“ nije registrovan za promet medicinskom opremom, niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima.

Branislav Zeljković je, prema navodima iz istrage, u ovom slučaju iskoristio službeni položaj kao direktor Instituta za javno zdravstvo i pribavio korist firmi „Prokontrol“ u iznosu od 241.000 maraka, a na štetu Budžeta Srpske.

Zeljković je iskoristio vanredno stanje izazvano pandemijom virusa korona u Srpskoj, kada su građani bili pod nezapamćenom represijom i zatvaranjem u kuće, pa nakon što je „Prokontrol“ dostavio ponudu IZJZ za nabavku 50.000 medicinskih maski ukupne vrijednosti 345.000 maraka bez PDV, Zeljković je u ime IZJZ proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom i bez objave obavještenja o nabavci 50.000 respiratora.

– Količina i vrijednost nabavke utvrđena je na osnovu ponude firme „Prokontrol“ od 24. marta prošle godine. Zeljković je poziv za učestvovanje u postupku javne nabavke uputio firmi koja nije ni bila kvalifikovana za učešće na tenderu, niti je imala dozvolu Agencije za lijekove BiH, kojom se odobrava vršenje prometa medicinskih sredstava – objasnio je izvor iz istrage.

Osumnjičeni Zeljković je uz poziv firmi „Prokontrol“ dostavio i tendersku dokumentaciju i to dva dana prije zvanične objave obavještenja o nabavci.

Po drugoj tački, Zeljković se tereti da je iskorištavanjem službenog položaja omogućio nezakonitu zaradu firmi „Travel for fan“ iz Banjaluke, koja je u vlasništvu osumnjičenog Saše Markovića.

Zeljković je, kako je ranije naveo naš izvor, proveo postupak javne nabavke pregovaračkim putem sa grupom ponuđača, u ovom slučaju to je, osim „Promedinga“, bila pomenuta turistička agencija, a sve u cilju nabavki medicinskih zaštitnih odijela, maski za lice i beskontaktnih termometara, odnosno toplomjera.

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel for fan” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra (500 komada), ukupne vrednosti 2.388.500 KM bez PDV.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe, te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, sertifikata i standarda, koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedena u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine.

U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne, a agencija “Travel for fan” je stekla korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

Filter 2019