Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Запослени у Болници “Србија” добробољно дали крв

Извор: Срна

У оквиру манифестације “Дани Болнице Србија“, поводом обиљежавања 100 година постојања болнице у Kасиндолу, данас је организована акција добровољног давања крви запослених у овој установи, за коју је пријављено 20 радника.

Вршилац дужности директора ове болнице Небојша Шешлија изјавио је новинарима да на овај начин запослени још једном показују хуманост и спремност да увијек помогну када је потребно.

“Акција се реализује у сарадњи са Службом за трансфузију, без које Болница не би могла да функционише. Данас је и годину дана од како се Служба преселила у нове, адаптиране просторије које задовољавају све неопходне стандарде, на шта смо посебно поносни”, рекао је Шешлија.

Он је истакао да радници ове установе редовно учествују у акцијама добровољног давалаштва.

Шеф Службе трансфузије у Болници “Србија” Јелена Стојановић Лукић поновила је да залихе крви увијек треба обнављати, те додала да су тренутно резерве крвне групе нулта смањене, па ће ова акција помоћи да се употпуне.

Лукићева је поводом обиљежавања 100 година постојања здравствене установе на овом подручју честитала менаџменту и запосленима овај јубилеј и нагласила да су пресељењем у нове просторије услуге подигли на виши ниво.

“Данас је пријављено 20 доборовољних давалаца крви, радника ове болнице. Добровољних давалаца крви је много више, али сада неки једноставно нису били у могућности да дају крв јер нису прошла три мјесеца од посљедњег давања крви”, истакла је Лукићева.

Она је још једном указала на значај добровољног давања крви, посебно када је ријеч о младим, које је позвала да се придруже “породици добровољних давалаца крви”.

Љекар Милан Радоња, који има крвну групу нулта негативна, до сада је 20 пута дао крв. Рекао је да се увијек радо одазове акцијама, што је учинио и данас.

“Обично људи мисле да се дозе крви користе за предоперативну припрему пацијента. Међутим, крв се троши свакодневно, као и у терапијске сврхе, па се може рећи да 10 до 15 одсто пацијената на болничком лијечењу свакодневно прима крв”, навео је Радоња.

Небојша Видић истакао је да се редовно одазива акцијама, те да је до сада крв дао седам-осам пута.

“Позвао бих све грађане који су у прилици да дају крв јер је битно за нашу заједницу. Такође, позвао бих грађане и да се вакцинишу против вируса корона”, рекао је Видић.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић навела је да је актив добровољних давалаца крви Болнице “Србија” веома активан јер су најближи и често их позивају у хитним ситуацијама када се мора реаговати у једном дану како би било прикупљено довољно јединица да се пошаље на обраду крви.

“Свима захваљујем, посебно активу давалаца крви Болнице, који су увијек на врхунцу задатка, показујући и хуманост када је у питању спасавање живота и путем ових драгоцјених капи”, поручила је Пејићева.

Filter 2019