Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

Diplomatska pobjeda Rusije, ništa od obraćanja Šmita u Savjetu bezbjednosti

foto: Sputnik / Dmitriй Astahov

Izvor: RTRS, foto: Sputnik / Dmitriй Astahov

Nakon višednevne debate u Savjetu bezbjednosti usaglašena je Rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savjetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH.

U usaglašenoj rezoluciji je navedeno da EUFOR ostaje u BiH pošto je, kako se navodi, Savjet bezbjedosti utvrdio da “situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti”.

Ruska Federacije je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. Ali, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

Politički analitičar i novinar porijeklom iz BiH Erol Avdović je na svom Fejsbuk profilu ovim povodom napisao da je pronađeno “solomonsko rješenje”, ali da su, kako je naveo, “Rusi dobili sve što žele”.

– Rusi su dobili što su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtijevala da se visoki predstavnik ne obrati u UN, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta – napisao je Avdović.

Šmit je trebalo danas da podnese izvještaj o stanju u BiH. On je, kako je juče potvrdio ambasador BiH u Njujorku Sven Alkalaj, stigao u Savjet bezbjednosti.

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija ipak će se čuti glas Srpske. Vlada je uputila svoj izvještaj, u kojem jasno stoji da je krizu u BiH izazvao niko drugi do bivši i poslednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmjena krivičnog zakona.

Podsjetimo, Kristijan Šmit za Republiku Srpsku nije legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Prijedlog za njegovo imenovanje na poziciju šefa OHR-a nije dobio potrebnu podršku Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti, koje su predložile zatvaranje OHR-a naredne godine u zamjenu za podršku Šmitu.

Filter 2019