Sat. Dec 4, 2021
ћирилица /latinica

Dan pobjede: U Istočnom Sarajevu predstavljena Natalijina ramonda

Izvor: Srna,

U holu Gradske uprave Istočno Sarajevo danas je predstavljena Natalijina ramonda, cvijet koji se nosi na reveru u znak sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata.
Postavljanje javne instalacije Natalijine ramonde u okviru obilježavanja Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu organizovali su Centar za kulturu i informisanje Istočne Ilidže u saradnji sa profesorima i članovima sekcije “Turistički potrošač” Srednje škole “28. juni” iz Istočnog Novog Sarajeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je prisustvovao prezentaciji, rekao je da je Gradska uprava podržala obilježavanje ovog bitnog datuma, koji se u Srbiji praznuje kao državni praznik od 2012. godine.

“Ovo je Dan pobjede i dan stradanja koji na najbolji način simbolizuje cvijet Natalijine ramonde ukrašen Albanskom spomenicom. Albanska spomenica iznad cvijeta simbolizuje vaskrsenje, a to je ono što je uradila srpska vojska nakon što je prošla golgotu preko Albanije i povratka sa Krfa preko Kajmakčalana”, izjavio je Ćosić novinarima.

On je dodao da se za Natalijinu ramondu kaže da je cvijet feniks i da upravo u tome postoji simbolika.

Nastavnik turističke grupe predmeta u Srednjoj školi “28. juni” Milanka Mihajlović rekla je da učenici znaju mnogo o ovoj temi, jer su uradili 70 odsto ovog projekta.

“Mi smo odabrali rad na Natalijinoj ramondi zato što je to dio naše istorije, a nastavak naše priče je koliko je Srba sa prostora Republike Srpske, odnosno BiH, bilo u albanskoj golgoti”, istakla je Mihajlovićeva.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočne Ilidže Božidar Novaković rekao je da su ove godine prvi put učestvovali u organizovanju obilježavanja ovog datuma, te izrazio nadu da će to postati tradicija.

“Trudićemo se da u narednom periodu ukažemo na značaj 11. novembra, koji je možda u određenoj mjeri sada i zapostavljen”, naveo je Novaković.

Učenica četvrtog razreda Srednje škole “28. juni” Teodora Ikonić izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da učestvuje u ovom projektu.

Ona je napomenula da je u projektu učestvovalo pet učenika koji su pripremili određene recitacije, kao i likovne radove, a cvijet su sami izradili.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se 11. novembra, kada su sile Antante u Francuskoj potpisale primirje sa Njemačkom, čime je 1918. godine završen Veliki rat.

Filter 2019