Sun. Nov 28, 2021
ћирилица /latinica

Danas su Sveti Vrači – pravi dan za molitvu za ozdravljenje

Vjernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljekarske profesije. Prema narodnom vjerovanju, današnji dan je dobar za molitvu za ozdravljenje, a vjeruje se i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Svetitelji Kozma i Damjan pomagali su i lječili, ne tražeći zauzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi”, pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

“Izučivši ljekarsku umjetnost, ova sveta braća isceljivahu svaku bolest, jer im u svemu pomagaše blagodat samoga Boga. I na koje god bolesne ljude i stoku polagahu ruke svoje, ovi odmah potpuno ozdravljahu. No dobri iscelitelji ni od koga ne uzimahu nagradu za isceljenja, zbog čega i biše prozvani: besplatni lekari”, navodi SPC.

Vladika Nikolaj Velimirović zapisao je da su sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali dobrim dejlima, pa su od Boga dobili dar za iscjeljenje.

Zapisano je, takođe, da je Kozma “ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

Međutim, ipak su sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Narodna vjerovanja

Braća su u narodu poznata i kao Sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odjeći, s kovčežićima u kojima su nosili lijekove.

Ovaj praznik obilježava se s uvjerenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cijele godine.

Bolesnici se zavjetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji vjerovanje da na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama.

Postoji i vjerovanje i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Vjeruje se da Sveti Vrači štite ljude i od udara groma.

Filter 2019