Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Bolnica “Srbija”: Obilježena slava Sveti Kozma i Damjan

Izvor: Srna

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu danas je obilježena slava ove ustanove Sveti Kozma i Damjan.
Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija rekao je da su ove sedmice mnogim manifestacijama obilježili i veliki jubilej – 100 godina postojanja zdravstvene ustanove u Kasindolu, gdje su 1921. godine prvi pacijenti ušli u tadašnje lječilište.

Šešlija je naveo da je ovu godinu obilježila pandemija virusa korona tokom koje su zdravstveni radnici dali značajan doprinos u očuvanju zdravstvenog sistema regije i Republike Srpske.

“Ta borba još traje i nadam se da će se u narednom perodu okončati pobjedom zdravstvenog sistema nad pandemijom”, rekao je Šešlija.

Glavna medicinska sestra Borjana Petrović rekla je da nema naznaka kada će pandemija virusa korona početi da jenjava.

Ona je podsjetila da se Bolnica u prošloj godini našla u vrlo teškoj situaciji kada je 40 tehničara imalo infekciju virusa korona, ali su se, na sreću, izborili sa svim tim.

Prvo lječilište za plućne bolesnike u Kasindolu otvoreno je 1921. godine prijemom prvih pacijenata. U narednim godinama preraslo je u sanatorijum i lječilišta za tuberkulozne bolesnike.

Od 1992. godine bolnica Kasindo postala je opšta gdje su se liječili i brojni vojnici i civili ranjeni u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U julu 2017. godine položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. U novi objekat, u martu 2019. godine, smješteni su prvi pacijenti.

Bolnica “Srbija” danas je moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova, u kojoj je zaposleno 420 radnika, a medicinska zaštita dostupna je za oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com