Sat. Dec 4, 2021
ћирилица /latinica

A umjesto vatrometa zelena farba

Izvor: FILTER

Tzv. Dan državnosti BiH obilježava se danas u FBiH. Bar u jednom dijelu tog entiteta.

Zbog čega se danas u dijelu FBiH slavi tzv. Dan državnosti?

Ovaj datum odabran je u pomen na prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu, kada je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Treba podsjetiti da isti entitet slavi 01. mart i to kao Dan nezavisnosti. U spomen na 01. mart 1991., dan kada je pogažen 25. novembar 1943. i sve što je taj datum predstavljao.

I baš zato ne čudi što oni koji slave i 25. novembar i 01. mart svoja slavlja začine i vandalskim činovima. Večeras u Istočnom Sarajevu zelenom farbom.

Spomen-ploča na Vracama večeras je ponovo oskrnavljena.

Prije osam dana posuta je bijelom farbom, večeras zelenom.

Početkom novembra ova ploča iznenada je postala predmet velikog interesovanja sarajevske javnosti, iako je postavljena prije sedam godina.

Naime, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine i to u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio general Mladić.

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je 04. novembra ove godine inicijativu kojom se zahtijeva od OHR-a da naloži skidanje ove spomen-ploče.

Opsesija pločama kod sarajevske javnosti ne jenjava. Sjetimo se one koja je postavljena na Vijećnici, pa ploče (ne spomenika) na Kazanima. Obje toliko vrijeđaju srpski narod da je suvišno i pisati koliko.
Na jednoj je cijeli narod demonizovan…, na drugoj ni pomena o tome da su Srbi bačeni u jamu, posebno ništa o tome ko ih je bacao i zašto.

Nakon čitanja teksta na Vijećnici i Kazanima, pa kukavičkog uništavanja spomen-ploče u Istočnom Sarajevu nameće se samo jedno pitanje.

Suživot?

Vijećnica
Kazani
Filter 2019