Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Crna Gora ukinula doprinose za zdravstveno i dio poreza na plate

Izvor: nova.rs

Vlada Crne Gore ukinula je doprinose za zdravstveno osiguranje na zarade zaposlenih i porez na plate veće do bruto iznosa od 700 evra, u okviru programa “Evropa sad!”. Šta to u praksi znači?

Bezmalo revolucionarno rješenje – makar za Balkan – najavljivano je prethodnih nedjelja, a danas ga je i zvanično „sproveo“ ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Odluku je, zvanično, donio tamošnji Socijalni savjet. Milatović je rekao da je u pitanju veliki korak naprijed, pišu Vijesti.

„Dobili smo i aplauz na kraju predstavljanja projekta. Ponosni smo na posao koji smo uradili. Ovo je veliki dan za Crnu Goru. Zaposleni će već početkom naredne godine osjetiti povećanje zarada, a poslodavci manje opterećenja za rad“, kazao je danas novinarima ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

„Ključno je da mladi ostanu u Crnoj Gori. Ovo je poruka da ostanu jer je ovo tek početak mjera za poboljšanje standarda i uslova poslovanja“, dodao je on.

O čemu se radi?

Spajić je, inače, krajem septembra najavio da će u narednoj godini biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade i da neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 evra. Kao što je poznato u Crnoj Gori poslodavci imaju obavezu da zaposlenom isplaćuju zdravstveno osiguranje, kojim se pokrivaju troškovi njegovog eventualnog liječenja. Takođe, pojedini poslodavci osiguravaju na ovaj način i djecu zaposlenih. Ukidanjem ovog izdatka, logično, otvara se i prostor za povećanje plata zaposlenih. Ipak, to ne znači da će zaposleni ostati bez „besplatnog“ liječenja, već da te troškove prosto preuzima Vlada Crne Gore, koja sada „osigurava“ sve zaposlene.

Kada se tome pridoda i mjera po kojoj se ne oporezuju plate do 700 evra, u pitanju je velika olakšica za poslodavce.

Minimalac 450 evra

Smanjenje dažbina za koje bi trebalo da se poveća zarada zaposlenog iznosiće 17 odsto, minimalna zarada biće povećana na 450 evra, dok će prosječna neto zarada zbog ovih mjera biti povećana na 700 evra, naveo je tada Spajić. On je tada rekao da programom „Evropa sad!“ žele obezbijediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruku mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

Filter 2019