Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Centru za mentalno zdravlje dnevno se javi od 50 do 70 korisnika

Izvor: Srna

Centru za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu dnevno se u prosjeku obrati od 50 do 70 korisnika, od predškolaca do penzionera, rekao je Srni načelnik ove ustanove Slobodan Nogo.

On navodi da su, osim pacijenata sa dementnim i psihotičnim procesima, u porastu i oni koji pate od anksioznosti, stanja sniženog raspoloženja i nesanice.

Prema njegovim riječima, zaštita mentalnog zdravlja u današnje vrijeme, posebno u kontekstu pandemije virusa korona, postaje jedno od glavnih zdravstvenih pitanja.

Nogo u izjavi povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja ističe da je pandemijom virusa korona najviše pogođena radna populacija, uglavnom zbog povećanog obima posla i hroničnog stresa koji obuhvata emocionalnu iscrpljenost i rastući negativan stav prema životu.

– Savjet je da se ne treba previše opterećivati potencijalnim događajima u budućnosti i zamišljati negativne scenarije. Potrebno je da se okružimo ljudima vedrog i pozitivnog duha i provodimo što više vremena u prirodi, te izgradimo pozitivan stav koji će nam pomoći u planiranju budućnosti – poručio je Nogo.

On navodi da poseban značaj za tretman pacijenata ima okupaciono radna terapija koja ima za svrhu da pomogne ljudima da razviju stavove i ponašanja koji će im omogućiti da živi što je moguće punijim životom.

– Za dobru procjenu pacijenta, osim istorije njegove bolesti i trenutnog stanja, trebalo bi da posmatramo i njegovu ličnost, inteligenciju i socijalno i ekonomsko porijeklo. Ova vrsta terapije, kroz različite modele i načine daje nam mogućnost da pacijenta vratimo u stanje optimalnog funkcionisanja, kako u radu /na poslu/, tako i svim drugim dnevnim aktivnostima – naveo je Nogo.

Nogo pojašnjava da aktivnosti dnevnog života podrazumijevaju tri područja, a to su briga o sebi /higijena, hranjenje, oblačenje/, produktivnost /radne ili školske obaveze, vještine igranja za djecu/, te slobodno vrijeme /hobiji, druženje, rekreacija/.

Nogo savjetuje svima koji ne mogu sami da se izbore sa problemima da potraže profesionalnu pomoć.

On je istakao da trenutno kadrovski Centar za mentalno zdavlje u Istočnom Sarajevu raspolaže sa dva psihijatra i dva psihologa, logopedom, socijalnim radnikom i dvije medicinske sestre.

Korisnici usluga Centra za mentalno zdravlje su sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, kao i dijela federalnog Sarajeva.

Centar za mentalno zdravlje radi u dvije smjene, od 7.00 do 19.00 časova, a kontakt telefon je 057/230-880.

Obilježavanje 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja pokrenula je Svjetska zdravstvena organizacija 1992. godine, s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i mobilizacije napora za bolje mentalno zdravlje ljudi.

Filter 2019