Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

U Republici Srpskoj 18 razvijenih lokalnih zajednica

Izvor: Srna

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave za 2022. godinu, prema kojoj su razvijene lokalne zajednice Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Stanari, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su Bileća, Brod, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Modriča, Sokolac, Srbac, Foča i Čelinac, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

U Republici Srpskoj izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

U Vladi podsjećaju da se stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave utvrđuje za narednu godinu, a na osnovu kriterijuma utvrđenih Odlukom Narodne skupština Republike Srpske o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđuje se raspodjela sredstava između Republike i jedinica lokalne samouprave, u skladu sa stepenom razvijenosti, da bi se dopunili vlastiti izvori finansiranja jedinica lokalne samouprave, radi efikasnog izvršavanja njihovih nadležnosti.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave pribavilo je relevantne podatke od nadležnih institucija i utvrdilo da nije bilo značajnijih odstupanja u stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u odnosu na 2021. godinu.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 206.800 KM.

Cilj sufinansiranja projekata jedinica lokalne samouprave iz ovih sredstava, jeste dopuna njihovih vlastitih izvora finansiranja projekata, u procesu odobrenih finansijskih sredstava kod domaćih i međunarodnih organizacija, domaćih i stranih investicionih fondova koji finansiraju projekte jedinica lokalne samouprave.

Finansijska sredstva jedinicama lokalne samouprave dodjeljuju se prioritetno za realizaciju projekata iz oblasti proizvodnje i izvoza, poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, izgradnje novih, te rekonstrukcije i održavanja postojećih objekata komunalne infrastrukture.

Sredstva se prioritetno dojeljuju i za projekte zdravstvene zaštite stanovništva i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, brige o mladima, obrazovanja i sporta, kulture i njegovanja kulturno-istorijske baštine i pomoći u izgradnji vjerskih objekata, civilne zaštite stanovništva i zaštite ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, turizma i druge oblasti koje su od značaja za lokalni razvoj.

Pravilnikom je predviđeno da se sredstva za navedene namjene jedinicama lokalne samouprave odobravaju bespovratno, a maksimalan iznos koja se mogu odobriti po jednom projektu je 30.000 KM.

U skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, 11 jedinica lokalne samouprave podnijelo je Ministarstvu zahtjev za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata kojima se podstiče lokalni razvoj u oblastima definisanim pomenutim Pravilnikom, dok je jedna opština aplicirala za sufinansiranje dva projekta.

Filter 2019