Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

U novom talasu nasilja na sjeveru Kosmeta povrijeđeno 10 ljudi, ranjeni Srbin operisan

Izvor: Tanjug, Srna

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je danas Tanjugu da su dva pacijenta koja su povrijeđena na sjeveru Kosova zbrinuta u toj ustanovi i da je pacijentu koji je upucan izvađen metak, krvarenje sanirano kao i da se nalazi na intenzivnoj njezi.

– Hitno je operisan pacijent koji je upucan u leđa. Metak je prošao kroz desnu lopaticu koja je polomljena i gotovo izašao na prednjoj strani vrata u blizini velikih krvnih sudova – rekao je Elek za Tanjug.

On je dodao da je drugi pacijent koji je zadržan primljen sa povredama grudnog koša.

Elek je rekao i da je ukupno povrijeđeno 10 osoba, a da je dvoje zadržano na liječenju.

On je objasnio da su se ostali građani uglavnom javljali zbog povreda očiju izazvanih suzavcem i lakših tjelesnih povreda od gumenih metaka i da su poslije saniranja povreda napustili KBC.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je ranije danas da su u akciji Kosovske policije koja je upala na sjever KiM povrijeđeno više desetina građana, kao i da je teško ranjen u grudni koš Srećko Sofronijević kojem se ljekari bore za život.

“Novosti“ prenose da je Sofronijević ranjen nakon što su pripadnici kosovske policije otvorili vatru na okupljene građane u Zvečanu.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je danas povodom novog talasa nasilja na sjeveru Kosova i Metohije međunarodnu zajednicu da reaguje i da ne ostaje nijema kada je Srbima u pokrajini ugrožen život.

-Srbija se zalaže za politiku mira, za dijalog i kompromis, ali ostaje bez podrške druge strane i međunarodne zajednice, koja ostaje nema kada je Srpkinjama i Srbima ugrožen život – rekla je Mihajlović.

Potpredsjednica Vlade naglasila je da u trenucima kada je potrebno da se dijalog nastavi, ovakve provokacije, prijetnje i represija neće pomoći.

-Zašto međunarodna zajednica ostaje nijema na nasilje nad Srbima i toleriše pokušaje (prištinskog premijera Aljbina) Kurtija da region vrati u prošlost – pitala je Mihajlović.

Pokazivanje sile prema žiteljima sjeverne Mitrovice nedopustivo je, rekla je ona i dodala da prijetnje po bezbjednost i opstanak Srba u pokrajini neće dovesti do kompromisa koji je neophodan.

-Nove, planske provokacije, demonstracija policijske represije i nasilje koje sprovode predstavnici privremenih institucija u Prištini, u suprotnosti su svemu čemu teže region i Evropa u 21. veku, a to su razvoj, tolerancija i saradnja – rekla je Mihajlović.

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na sjeveru KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

-Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i prijeti da izazove ogromnu bezbjednosnu nestabilnost – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage KFOR-a i EULEKS-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

-Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na sjeveru KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije- istakla je eparhija.

Filter 2019