Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

U Istočnom Novom Sarajevu danas manifestacija posvećena grčkom prazniku

Izvor: Srna

Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Srednja škola “28. juni” Istočno Novo Sarajevo i Centar za helenske studije Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo organizuju danas manifestaciju posvećenu grčkom prazniku Ohi-mera ili Dan “Ne”.

U okviru manifestacije predviđene su pozdravne riječi organizatora, kratki osvrt na istorijski događaj koji u Grčkoj obilježava dan kad su Grci rekli-ne, te primjeri stvaranja i njegovanja kulturne, duhovne i prijateljske veze grčkog i srpskog naroda, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Manifestacija će biti upriličena u amfiteatru Srednje škole “28. juni” s početkom u 17.00 časova. Ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati ambasador Grčke u BiH Dimitros Papandreu sa saradnicima, navedeno je u saopštenju.

Video-prezentaciju i kolažni program pripremili su, uz podršku profesora, učenici Srednje škole “28. juni”.

Ohi dan ili Oki dan slavi se širom Grčke, Kipra i grčkih zajednica širom svijeta 28. oktobra.

Ohi dan obilježava odbijanje grčkog premijera Joanisa Metaksasa ultimatuma italijanskog diktatora Benita Musolinija 28. oktobra 1940. godine nakon čega je uslijedio kontranapad Grčke na italijanske snage na planinama Pindusa za vrijeme grčko-italijanskog rata i grčkog otpora tokom okupacija Osovine.

Filter 2019