Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Ustavni Sud u Sloveniji suspendovao odluku o obaveznoj vakcinaciji

Izvor: Glas Srpske

Ustavni sud Slovenije danas je privremeno suspendovao odluku vlade o obaveznom vakcinisanju državnih službenika, zato što je ocijenio da se na taj način krše njihova prava o radu.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocjenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. oktobra za dolazak na posao moraju da imaju potvrdu da su se vakcinisali najmanje jednom dozom vakcine protiv virusa korona ili da su virus preležali, prenosi agencija Hina.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju prijeti otkaz, a vlada tvrdi da je samo riječ o privremenoj mjeri kako bi se zaštitilo zdravlje i normalno funkcionisanje države.

Ustavni sud je ocijenio da bi odluka mogla da dovede do otkazivanja ugovora o radu.

“To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova radna prava”, naveo je sud u obrazloženju.

Ovom suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do prvog oktobra morali da dobiju barem prvu dozu vakcine, a do prvog novembra drugu, kako bi mogli da nastave da rade.

Vlada je ovu mjeru, kako se navodi, namjeravala vremenom da proširi na druge kategorije stanovništva kako bi se broj vakcinisanih povećao na 70 odsto populacije.

Filter 2019