Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Tikvu tešku 50,5 kg uzgojio Milanko Stanojević iz Foče

Izvor: Srna

Na manifestaciji „Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu, nagradu od 200 KM osvojio je Milanko Stanojević iz Foče, koji je uzgojio najtežu tikvu, težine 50,5 kilograma.

„Nije nikakva posebna sorta tikve u pitanju. Sjeme je bačeno s kraja njive i u ovoj sušnoj godini je porasla do te težine. Nije jedina, ima ih na desetine, ali su možda malo manje“, izjavio je Srni Stanojević, dodajući da je i prije dvije godine učestvovao na ovoj manifestaciji.

Predsjednik Udruženja građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva, Roksanda Mičić, istakla je da će za mjesec dana, sjeme pobjedničke tikve biti podijeljeno građanima.

Sjeme se na propisan način ostavlja do proljeća, kada će Udruženje da organizuje njegovu podjelu građanima.

Nagrada za najmanju tikvu, čija je težina oko šest grama, pripala je Milkici Močević, a najljepšu tikvu uzgojila je Divna Gajević.

Štand Ekološkog gazdinstva „Vlačić“ iz Trebinja, proglašen je najljepšim na ovogodišnjoj manifestaciji „Dani tikve“, a nagrada za najukusnije jelo pripremljeno od tikve, pripala je učenicima Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva.

U okviru manifestacije, učenici osnovnih škola su se predstavili literarnim i likovnim radovima.

Najljepše likovne radove nacrtale su Teodora Draškić, Lena Ivanović i Iva Vuković.

U kategoriji najboljih literarnih radova, prvo mjesto je pripalo Emiliji Bogdanović, drugo Ružici Katić, a treće Ivani Batinić.

Povodom manifestacije „Dani tikve“, ranije je bio objavljen javni poziv za izbor najljepšeg dvorišta, balkona i prostora zajednica etažnih vlasnika, te su danas najboljima uručene prigodne nagrade.

Na manifestaciji „Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu, 65 izlagača je predstavilo bogat asortiman poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina, a za sutra je najavljen pijačni dan, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Filter 2019