Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Tegeltija donio odluku o smjeni Podžića

Izvor: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija donio je danas odluku o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

Predsjedavajući Savjeta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Savjeta ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Savjeta ministara, ovu odluku je donio nakon što je Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odluku o smjeni ministra odbrane, Tegeltija je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Podsjećamo, prethodno je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio smjenu Podžića zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje odbrane i spoljne spoljne politike.

Takođe, ranije danas predsjedavajući Savjeta ministara uputio je pismo ministru odbrane sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe “Manjača 21”, a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra.

Filter 2019