Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Srpska priprema leks specijalis za kiseonik: Biće regulisano sve, od boca do sertifikata

Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska bi za nekoliko dana trebalo da dobije novi zakon koji će regulisati snabdijevanje kiseonikom zdravstvenog sektora, čime se više ne bi dozvolilo da se, kako poručuju upućeni, ponovo nađe u sadašnjoj situaciji, odnosno da nema količina koliko je potrebno.

Premijer Radovan Višković je, nakon sastanka republičkih zvaničnika sa direktorima bolnica u Srpskoj, najavio da će Vlada pripremiti potrebna akta i tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske već početkom iduće sedmice i usvojiti potrebna dokumenta da bi zdravstvene ustanove imale uredno snabdijevanje medicinskim kiseonikom. Ponovio je da je kiseonik koji se danas koristi u zdravstvenom sektoru isti kao što se upotrebljavao i prije ratnih dešavanja na prostoru BiH i poslije, te prije godinu, dvije ili prije pet.

Višković je poručio da ne mogu dopustiti da bilo ko u Republici Srpskoj izgubi život jer na tržištu nema dovoljnih količina kiseonika koji se naziva medicinski, naglasivši da će uraditi sve da obezbijede dovoljne količine kiseonika za potrebe zdravstva Republike Srpske.

– To danas radimo putem donacija, kako bismo prošli kroz ovu situaciju, i naš zdravstveni sistem ima dovoljne količine kiseonika. Uredićemo to i zakonom i već od sljedeće sedmice imati uređenu zakonodavnu proceduru kad je u pitanju snabdijevanje kiseonikom zdravstvenog sektora – istakao je on.

Plan je, naime, da Narodna skupština Srpske usvoji leks specijalis koji će regulisati pitanje snabdijevanja bolnica, o čemu, kako je poručeno, ima saglasnosti. Sagovornik “Glasa Srpske” pojašnjava da Srpska ima pravo da reguliše ovu oblast jer to nikada nije do kraja, na pravi način, završeno na nivou BiH, te se i došlo u situaciju u koju se došlo.

– Zakonom će se u Srpskoj regulisati materija do detalja, i to od početka do kraja. Od boca do sertifikata – istakao je naš sagovornik.

Zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je prisustvovao sastanku u Istočnom Sarajevu, gdje su bile i ostale kolege iz zdravstva, ističe za “Glas” da Srpska ne smije biti ničiji talac, “niti propisa na nivou BiH nastalih prenosom nadležnosti, ni koalicije političara iz Srpske sa onima iz FBiH koji će proizvoditi afere”.

– Srpska mora imati propise i mogućnosti, te se potruditi da ima dobre linije za uvoz kiseonika. Ne smije se ponoviti kriza jer je evidentno da se u BiH ne proizvodi dovoljno kiseonika za sve zdravstvene ustanove – kaže Stevandić.

Banjalučka firma “Krajina grupa” dobila je nedavno, kako je objavio “Glas”, dozvolu za promet medicinskog kiseonika i trenutno je jedina firma u Srpskoj sa tom dozvolom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Iz te firme su, međutim, poručili da zbog nedostatka kiseonika na tržištu, koji je uzrokovao virus korona, sama dozvola ne znači mnogo. Uz to su naveli i da je kompanija “Meser”, koja snabdijeva skoro kompletno tržište FBiH, u mogućnosti da obezbijedi određene količine medicinskog kiseonika i za zdravstvene ustanove u Srpskoj, ali ni oni nisu sigurni do kada će moći da obezbjeđuju kiseonik.

Količine

Republički zvaničnici su prenijeli da je dnevna potrošnja kiseonika u zdravstvenom sektoru Srpske oko 18 tona dnevno, a da fabrika “Meser” u Zenici može da proizvede dnevno 400 tona, od čega željezara troši 390 tona. Radovan Višković je rekao da je poznato da je “Meser” ranije uzimao kiseonik od firme kojoj se to danas zabranjuje i distribuisao ga širom BiH, te naglasio da se ne može dozvoliti da se na takav način igra sa životima građana.

Filter 2019