Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Srbija uvodi kovid propusnice od subote od 22 časa za ugostiteljske objekte u zatvorenom

Izvor: RTS

Epidemijska situacija se ne smiruje. Od 23. oktobra, od 22 časa uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom, odlučio Krizni štab. Kovid propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu. Sutra o tome odluka Vlade.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, posle sjednice Kriznog štaba, da je epidemijska situacija katastrofalna, “ne smiruje se”, pa se od subote od 22 sata uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom.

“To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote, 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice”, rekla je Brnabićeva.

Rekla je da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Premijerka je izjavila da se kovid sertifikati uvode za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 sata zato što u to vrijeme ima mnogo više ljudi u zatvorenom, više muzike i više kontakata nego u 9 sati.  

Brnabićeva je najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti sutra na redovnoj sjednici.

Kovid propusnice i za svadbe i druga veselja posle 22 sata

Premijerka Srbije izjavila je da će kovid propusnice važiti i za svadbe i druga veselja organizovana u zatvorenom nakon 22 časa.

“Ova mjera uključuje i svadbe. Ako neko želi da ima svadbu na otvorenom, može i ne treba kovid propusnica. Ako neko želi da ima svadbu u zatvorenom i da je završi prije 22 časa, za to takođe ne treba kovid propusnica. Međutim, ako neko želi da ima svadbu ili rođendan u zatvorenom prostoru, nakon 22 časa, u ugostiteljskom objektu, mora da ima kovid propusnicu”, izjavila je Brnabićeva.

Dodaje i da ne moraju svi koji dolaze na svadbu da budu vakcinisani, već mogu da se testiraju kako bi svi bili bezbjedni.

Na pitanje o tome šta predlaže medicinski dio Kriznog štaba u vezi sa zatvaranjem, Brnabićeva je rekla da u medicinskom dijelu štaba za to ne postoji konsenzus jer je to, kako kaže, teško pitanje. 

Kovid sertifikati na papiru ili u digitalnom formatu

Premijerka Brnabić objasnila je da kovid propusnice ne podrazumijevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i pi-si-ar test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu ne stariju od sedam mjeseci.

Rekla je da, kada je riječ o vakcinama – podrazumijeva se da druga doza vakcine nije data prije više od 210 dana, odnosno prije sedam mjeseci.

“Za strance je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospješiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobijedimo koronavirus”, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.

“Kovid redar će skenitrati QR kod koji pokazuje da li je sertifikat validan”, rekla je Brnabićeva i dodala da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i na fakultetima.

Kako kaže, ako imate veliku skepsu prema vakcinaciji, to nije problem samo za epidemiju koronavirusa, već i za vakcinaciju od drugih bolesti, koje su nestale ali bi zato mogle da se vrate.

“Vakcina je najveća tekovina savremene medicine i nauke. Krećemo od subote i molim sve da zbog sebe i bližnjih, ali i mladih ljudi, poštuju mjere. Da nosimo maske u zatvorenom, na otvorenom kada nema distance i da se vakciništemo. Vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”, zaključila je Brnabićeva.  

Filter 2019